Zákaz bitcoinů: Toto jsou země, kde jsou kryptoměny zakázané nebo omezené

Bitcoin byl kontroverzní již od svého počátku v roce 2009, stejně jako další kryptoměny, které následovaly po něm.

I když je bitcoin široce kritizován za svou stále se měnící hodnotu, v rozvojovém světě ho někteří lidé vidí jako bezpečný přístav během ekonomických bouří. Ale jak se stále více lidí obrací ke kryptoměnám buď jako k investici, nebo jako pro záchranné lano, problémy se díky tomu projevily v řadě omezení a jejich použití.

Právní status bitcoinu a dalších altcoinů (alternativních coinů k bitcoinu) se v jednotlivých zemích podstatně liší, zatímco v některých je třeba vztah náležitě definovat nebo ho neustále měnit.

Většina zemí nečiní používání bitcoinu nezákonným, jeho status jako platebního prostředku nebo komodity se liší s různými regulačními dopady. Některé země zavedly omezení na způsob, jakým lze bitcoiny používat, a banky zakázaly svým zákazníkům provádět transakce s kryptoměnami. Jiné země zakázaly používání bitcoinů a kryptoměn přímo s vysokými sankcemi pro každého, kdo provádí kryptotransakce nebo přímo jeho těžení. To jsou země, které mají obzvláště napjatý vztah s bitcoiny a dalšími altcoiny. Těmito zeměmi jsou například:

 

Alžírsko

Alžírsko v současné době zakazuje používání kryptoměn po schválení finančního zákona v roce 2018, který zakázal nákup, prodej, používání nebo držení virtuálních měn.

 

Bolívie

V Bolívii platí úplný zákaz používání bitcoinu od roku 2014. Bolivijská centrální banka vydala rezoluci zakazující jej a jakoukoli jinou měnu, která není regulována zemí nebo ekonomickou zónou.

 

Čína

Čína zasahuje proti kryptoměnám se stále větší intenzitou od roku 2021. Čínští představitelé opakovaně varovali své lidi, aby se vyhýbali trhu s digitálními aktivy, a tvrdě zakázali těžbu. 27. srpna Yin Youping, zástupce ředitele Úřadu pro ochranu práv finančních spotřebitelů Čínské lidové banky (PBoC), označil kryptoměny za spekulativní aktiva a varoval lidi, aby „chránili své kapsy“.

Snahy podkopat bitcoin – decentralizovanou měnu mimo kontrolu vlád a institucí – jsou do značné míry vnímány jako pokus čínských úřadů o zavedení vlastní elektronické měny. PBoC se snaží být jednou z prvních velkých centrálních bank na světě, která spustí svou vlastní digitální měnu, a díky tomu by byla schopna blíže sledovat transakce svých lidí.

 

Kolumbie

V Kolumbii nesmějí finanční instituce usnadňovat bitcoinové transakce. Superintendencia Financiera v roce 2014 varovala finanční instituce, že nesmějí „investovat, zprostředkovat ani spravovat operace s virtuálními měnami“.

 

Egypt

Egyptský Dar al-Ifta, hlavní islámský poradní orgán země, vydal v roce 2018 náboženský dekret, který klasifikuje bitcoinové transakce jako „haram“, tedy něco, co islámské právo zakazuje. I když to není závazné, egyptské bankovní zákony byly v září 2020 zpřísněny, aby se zabránilo obchodování nebo propagaci kryptoměn bez licence centrální banky.

 

Indonésie

Bank Indonesia, centrální banka země, vydala od 1. ledna 2018 nová nařízení zakazující používání kryptoměn, včetně bitcoinu, jako platebního prostředku.

 

Írán

Bitcoin má složitý vztah s íránským režimem. Aby se vyhnul nejhoršímu dopadu ochromujících ekonomických sankcí, Írán se místo toho obrátil k lukrativní praxi těžby bitcoinů, aby mohl financovat dovoz. Centrální banka sice zakazuje obchodování s kryptoměnami těženými v zámoří, ale těžbu bitcoinů v zemi podpořila pobídkami.

Přibližně 4,5 procenta světové těžby bitcoinů se odehrává v Íránu, což by podle analytické společnosti Elliptic pro blockchain mohlo představovat příjmy přes 1 miliardu dolarů. Aby mohl kryptoprůmysl vzkvétat, Írán nabídl licencovaným těžařům levnou energii, ale požaduje, aby všechny vytěžené kryptoměny byly prodány centrální bance. Nelicencovaná těžba však každý den odčerpává z národní sítě více než 2 GW, což způsobuje nedostatek energie. Za tímto účelem vydaly íránské úřady čtyřměsíční zákaz těžby bitcoinů do 22. září.

 

Indie

Zatímco Indie dosud nejednala nebo nedala najevo svůj záměr zakázat bitcoiny a další altcoiny, vůči kryptoměnám je stále nepřátelštější.

Začátkem tohoto roku zvažovala kriminalizaci držení, vydávání, těžby, obchodování a převodu kryptoměn. Tento postoj se od té doby zmírnil, když zákonodárci nyní koncem listopadu zvažují řadu nových předpisů, které mají odradit od investic do kryptoměn. To by mohlo znamenat, že vláda povolí kótování a obchodování na burzách pouze s digitálními mincemi, které byly předem schváleny vládou.

Irák Navzdory trvalému úsilí úřadů zablokovat jejich používání, jsou kryptoměny v Iráku stále populárnější. Irácká centrální banka byla obzvláště nepřátelská a v roce 2017, kdy vydala prohlášení zakazující jejich použití, které je platné dodnes. Počátkem roku 2021 vydalo ministerstvo vnitra kurdské regionální vlády podobné pokyny k zastavení peněžních makléřů a burz manipulujících s kryptoměnami.

 

Nepál

Nepálská banka Rastra Bank prohlásila bitcoiny za nezákonné od srpna 2017.

 

Rusko

Přestože kryptoměna není v Rusku postavena mimo zákon, proti jejímu používání probíhá neustálý konflikt.

Rusko přijalo své první zákony na regulaci kryptoměn v červenci 2020, které poprvé označilo kryptoměnu za majetek podléhající zdanění. Zákon, který vstoupil v platnost letos v lednu, také zakazuje ruským státním zaměstnancům vlastnit jakékoliv kryptoměny.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně spojuje kryptoměny s trestnou činností a vyzývá k větší pozornosti zejména přeshraničním kryptotransakcím. V červenci generální prokurátor oznámil nový navrhovaný zákon, který by policii umožnil zabavit kryptoměny považované za nezákonně získané.

 

Turecko

Mnoho lidí se v Turecku obrátilo na kryptoměny, když hodnota turecké liry prudce klesla. Proto vydala centrální banka Turecké republiky nařízení, které zakazuje používání kryptoměn včetně bitcoinu, k platbám za zboží a služby.

 

Vietnam

Vietnamská státní banka prohlásila, že vydávání, dodávky a používání bitcoinů a dalších kryptoměn jsou nezákonné jako platební prostředek a podléhají pokutám v rozmezí od 150 milionů VND (5 600 EUR) do 200 milionů VND (7 445 EUR). Vláda však nezakazuje obchodování s bitcoiny ani jejich držení jako aktiva.

 

 

Zdroje: euronews.com, unsplash.com

Nejnovější články