Zpackaný kryptoměnový projekt Marka Zuckerberga je údajně na prodej

Ambiciózní plán Marka Zuckerberga na vybudování vlastní kryptoměny se rozpadá uprostřed rostoucího tlaku regulátorů.

Ambiciózní plán Marka Zuckerberga na vybudování vlastní kryptoměny se rozpadá uprostřed rostoucího tlaku regulátorů. Podle zprávy zveřejněné Bloomberg Asociace Diem, která dohlíží na vývoj digitální měny Diem, zvažuje prodej svých aktiv, aby vrátila kapitál svým investorům.

Mluvčí asociace Diem to odmítl komentovat. Mateřská společnost Facebooku, Meta, na žádost o komentář nereagovala.

Diem údajně nyní jedná s investičními bankéři o dalších krocích, včetně toho, jak prodat své duševní vlastnictví, ve snaze získat jakoukoli zbývající hodnotu. Zdroje hovořící pro Bloomberg říkají, že společnost se také snaží najít nový cíl pro inženýry, kteří tuto technologii vyvinuli.

Diskuse jsou zjevně stále v rané fázi a neexistuje žádná záruka, že Diem najde kupce. I kdyby tomu tak bylo, zpráva poznamenala, že není jasné, jak by stanovila hodnotu duševního vlastnictví projektu nebo inženýrů, kteří jej vyvinuli.

Jeden z lidí mluvících s Bloombergem pod podmínkou anonymity říká, že Meta vlastní asi třetinu podniku a zbytek vlastní členové sdružení, jako jsou Andreessen Horowitz, Union Square Ventures a Ribbit Capital.

Zuckerbergův sužovaný kryptoprojekt byl poprvé oznámen v červnu 2019

V té době se kryptoměna nazývala Libra a původně byla koncipována jako stablecoin, což je specifická podmnožina kryptoměn, které mají hodnotu vázanou na aktivum reálného světa, jako je fiat měna, jako je americký dolar. V případě Zuckerbergova stablecoinu bylo původním plánem spuštění univerzální měny vázané na koš hlavních měn a vládní dluh.

Projekt se okamžitě setkal s nepřátelstvím ze strany centrálních bankéřů a politiků, kteří se obávali, že by mohl usnadnit nekalé aktivity, jako je praní špinavých peněz a porušování soukromí. Také se mohl ukázat jako impozantní rival suverénních měn, jako je americký dolar. V důsledku regulačního odporu se angažovaný projekt soustředil na koncept spuštění několika stablecoinů, z nichž každý by byl navázán na fiat měnu plus jednu multiměnovou minci.

Nakonec byla vize kryptoměny zeštíhlena na stabilní coin krytý americkým dolarem známý jako Diem USD.

Samotný projekt také sledoval poněkud spletitý řetězec vlastnictví a utrpěl exodus firemních partnerů a vrcholových manažerů.

Kdysi také měl podporu několika partnerů, ale když šéf Meta zamířil do Capitol Hill bránit projekt, klíčoví podporovatelé jako Visa, Mastercard a PayPal projekt opustili. V listopadu loňského roku David Marcus, vedoucí kryptoměnových snah společnosti Meta, oznámil, že také odchází.

Zdroje: cnbc.com, pixabay.com

 

Nejnovější články