Autor: Adam Spáčil

Zpětný odkup akcií je způsob, jakým společnosti vytvářejí hodnotu pro investory tím, že snižují počet akcií na trhu

Když společnost vstoupí na burzu, prodává akcie na volném trhu. Později, pokud se společnost rozhodne, že chce snížit počet veřejně obchodovaných akcií, může provést zpětný odkup akcií.

Když společnost vstoupí na burzu, prodává akcie na volném trhu. Později, pokud se společnost rozhodne, že chce snížit počet veřejně obchodovaných akcií, může provést zpětný odkup akcií.

Zpětný odkup akcií je také známý jako odkup akcií, kdy společnost znovu získá akcie a převede je pod svou vlastní kontrolu. V mnoha případech pak společnosti tyto akcie vyřazují z oběhu nebo ruší, čímž se snižuje jejich celková nabídka. S menší nabídkou pak každý akcionář vlastní větší procento společnosti.

Zpětný odkup akcií může také zvýšit nebo stabilizovat ceny akcií, protože společnost, která provádí zpětný odkup, poskytuje zdroj poptávky po akciích.

Jak funguje zpětný odkup akcií?

Zpětný odkup akcií funguje tak, že společnosti získají souhlas představenstva k odkupu vlastních akcií. Odtud mohou společnosti odkupovat akcie několika způsoby, včetně:

Proč by společnost odkupovala své vlastní akcie?

Společnost může mít několik důvodů pro zpětný odkup vlastních akcií. Mezi nejčastější patří:

Odkup akcií může snížit celkovou nabídku akcií na trhu, což znamená, že každý akcionář může vlastnit větší procento vlastního kapitálu společnosti než před odkupem.

Pokud zaměstnanci uplatní akciové opce, může to zvýšit počet akcií v oběhu. Ale místo toho, aby se tím snížil podíl vlastnictví stávajících akcionářů, mohou společnosti odkoupit akcie zpět a kompenzovat tak akcie poskytnuté zaměstnancům.

Zpětný odkup akcií lze využít v případě, že se vedení a představenstvo společnosti domnívá, že cena akcií je příliš nízká, a poptávka, kterou odkupem akcií zajistí, může pomoci zvýšit cenu akcií pro stávající investory.

Odkupy lze také využít jako způsob, jak zvýšit finanční ukazatele, jako je zisk na akcii (EPS). Tento aspekt zpětných odkupů může být kontroverzní.

"Jednou z hlavních kritik zpětného odkupu akcií je jeho pozitivní dopad na některé z hlavních finančních ukazatelů, které investoři sledují (např. zisk na akcii)," říká Michelle Katzen, výkonná ředitelka společnosti HCR Wealth Advisors. "Pokud společnost odkupuje akcie ze správného důvodu, může to být vedlejší produkt tohoto procesu. Pokud je to však hlavní hnací síla zpětného odkupu, je to důvod k pochybnostem investorů."

Mnoho velkých technologických společností použilo část svých obrovských zisků na realizaci plánů zpětného odkupu akcií. Například v dubnu 2021 schválilo představenstvo společnosti Alphabet plán zpětného odkupu v hodnotě 50 miliard dolarů, přičemž akcie budou odkupovány a vyřazovány z oběhu postupně, nikoli najednou. Tento plán následoval po dohodě z července 2020 o zpětném odkupu akcií v hodnotě 28 miliard USD. V prvních šesti měsících roku 2021 společnost Alphabet odkoupila a stáhla z oběhu přes 11 milionů vlastních akcií.

Jak ovlivňují zpětné odkupy akcií akcionáře?

Odkupy akcií mohou akcionáře přímo ovlivnit mnoha způsoby, od změny jejich podílu na vlastnictví až po ovlivnění cen akcií. V mnoha případech mají investoři ze zpětných odkupů prospěch. Může však existovat několik nevýhod, které byste měli mít na paměti, ať už jste stávající akcionáři, nebo zvažujete investici do společnosti, která má tendenci provádět zpětné odkupy.

"Myslím, že zpětné odkupy jsou pro investory obecně pozitivní, ale měly by být méně důležité než mnoho jiných faktorů," říká Steve Sosnick, hlavní stratég společnosti Interactive Brokers. "Zpětný odkup nezmění špatně řízenou společnost v dobrou společnost."

Rychlá rada: Investoři by měli zvážit, zda je zpětný odkup akcií v nejlepším zájmu celkové hodnoty pro akcionáře, nebo zda by raději investovali do společnosti, která využívá svůj kapitál jiným způsobem, například investicemi do nových produktových řad.

Zpětný odkup akcií vs. dividendy

Zpětný odkup akcií a dividendy jsou způsoby, jak může společnost vrátit kapitál akcionářům. Existují však mezi nimi významné rozdíly.

Zejména dividendy poskytují akcionářům přímou kompenzaci, často v hotovosti. Naproti tomu zpětný odkup akcií nemusí nutně přímo vracet peníze všem stávajícím akcionářům. "Skutečné peníze dostávají ti, kteří akcie prodávají," poznamenává Sosnick.

Stávající akcionáři však mohou těžit z toho, že se hodnota jejich pozic zvyšuje, takže v tomto smyslu se jim kapitál vrací. Jakékoli zvýšení by však v podstatě existovalo pouze na papíře, dokud investor akcie neprodá.

Dalším významným rozdílem mezi zpětnými odkupy a dividendami jsou daně. Některé dividendy jsou zdaněny běžnou sazbou daně z příjmu. A i když se na ně vztahují nižší sazby, investor může být nucen platit daně za každý rok, kdy dividendy obdrží.

Naproti tomu zpětné odkupy by přímo nevyvolaly zdanitelné plnění. Místo toho by se investor mohl rozhodnout, kdy své akcie prodá, a v té době by mohl dlužit kapitálové zisky daně z kapitálových výnosů. Růst hodnoty akcií v důsledku zpětného odkupu může znamenat, že investor nakonec zaplatí daň z kapitálových výnosů z tohoto nárůstu, ale ve srovnání s dividendami má investor větší kontrolu nad načasováním.

Krátká rada: Ačkoli zpětné odkupy akcií nejsou přímo zatíženy daněmi, při posuzování hodnoty, kterou vám zpětné odkupy poskytují, můžete zvážit případné zdanění kapitálových zisků.

Celkově mohou někteří investoři dávat přednost zpětnému odkupu akcií, například v naději, že hodnota akcií vzroste, zatímco jiní mohou dávat přednost peněžním prostředkům z dividend. Obojí má své klady i zápory, ale obecně platí, že každé z nich může být pro společnosti v konečném důsledku způsobem, jak využít část kapitálu ve prospěch akcionářů.

"Investoři mají různé preference," říká Sosnick. "Je těžké říci, že jedna je lepší než druhá."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články