Autor: Radka Guzi

Začátek investování díky platbě kartou

Kdo by si kdy pomyslel, že k investování nás dovede naše platební karta. Se zajímavým způsobem, jak se stát investorem, přišla jedna česká banka, která tak svým klientům otvírá nové obzory investiční domény.

Svět investic nabízí pro začínající investory nespočet příležitostí, jak se do toho světa nalodit a vyzkoušet si, co to vůbec znamená investovat. Pro někoho je pro začátek přijatelné pravidelné investování nižší finanční částky, pro někoho jiného jednorázová investice, může se ale i jednat například o samostudium investičního prostředí a pronikání do investičního poradenství.

S originálním způsobem, jak otevřít cestu k investování, přišla jedna z velkých bank v České republice. Pro to, aby se její klient stal investorem, postačí pouze využívat běžný osobní účet a vlastnit k němu alespoň platební kartu. Celé investiční kouzlo pak funguje tak, že pokud má klient tento finanční produkt aktivovaný, postačí mu pouze platit touto platební kartou u obchodníků. Všechny platby se mu automaticky zaokrouhlují na celé 20 Kč nahoru. Tyto nastřádané drobné jsou nejprve v blokaci a poté při dovršení částky 300 Kč se automaticky investují do fondu této banky. Celá atraktivita spočívá v nulových poplatcích a poměrně zajímavé likviditě finančních prostředků, která činí 5 dní.

Výhody

Nespornou výhodou je, že si člověk může bezplatně vyzkoušet investování. Může sledovat, jak se jeho částka vyvíjí v čase a seznámit se s investičním poradenstvím. Nízká investovaná částka cílí i na velmi opatrné investory nebo na zklamané investory, kteří měli v minulosti nějakou negativní zkušenost. Tento finanční produkt tak může být prvním krokem, kdy si prvoinvestor vše vyzkouší a pustí se i do větších investičních obchodů. Banka si pro investování vybrala jeden ze svých nejúspěšnějších fondů, který má i svého portfoliového manažera a nabízí tak svým klientům se podílet na úspěchu velmi známých firem.

Investování tímto způsobem zohledňuje a využívá čísla statistik, které nám ukazují, že počet platebních karet a bezhotovostních transakcí takto provedených velmi stoupá. K této dynamice ovšem přispěla i koronavirová krize, která vyzívala a mediálně podporovala právě tento způsob placení.

Něco navíc

Po velkou úspěšnost tohoto finančního produktu se banka rozhodla dát celému mikroinvestování nový rozměr a spustila k tomuto investování navíc možnost zvyšovat si naspořené částky několikanásobně rychleji, například 3x i 5x. To způsobilo turbulentní zrychlení a umožnilo investorům odkládat místo 300 Kč za měsíc už například 1 200 Kč.

Sjednání finančního produktu

Jelikož se pořád jedná o investici, musí zřízení tohoto finančního produktu splňovat i legislativní podmínky. Při sjednávání se tedy nevyhnete investičnímu dotazníku a investičnímu poradenství. Samotné zřízení daného produktu poté trvá několik minut. Sledovat investice může klient ve svém internetovém bankovnictví, v mobilní aplikaci nebo ve svém investičním portále. Jak již bylo zmíněno nezbytnou podmínkou tohoto investičního produktu je vlastnění osobního účtu a platební karty. To znamená, že banka neumí finanční produkt sjednat klientům, kteří vlastní osobní účet v jiné bankovní instituci. Po zřízení produktu stačí vzít pouze platební kartu a zaplatit s ní v obchodě nebo na internetu.

Strategie banky nebo investiční edukace?

K zamyšlení zbývá otázka, jestli tento finanční produkt si zvolila daná banka proto, aby naplnila svojí obchodní investiční strategii nebo tím přispívá k samotné edukaci investic. Ať už je odpověď na obě otázky kladná či nikoliv, jedná se bezesporu o zajímavost ve světě investic a každý klíč, který otevírá pomyslné dveře investic je bezpochyby příznivě vítán.

 

Zdroje: bbc.com, freepik.com

 

Nejnovější články