Podniky vyrábějící maso v laboratořích věří v pokrok a v růst investice

Foto: Unsplash

Podniky vyrábějící maso v laboratořích věří v pokrok a v růst investice

Kultivované maso je skutečný živočišný produkt, který je vyroben v laboratoři. Regulátoři v Singapuru schválili prodej kultivovaného kuřete v roce 2020, zatímco FDA a USDA to zvažují v USA. Výrobní proces je nákladný, ale vědci a podnikatelé tvrdí, že kultivované maso by mohlo v nadcházejících desetiletích pomoci vypořádat se se změnou klimatu a snížit spotřebu živočišného masa.

Josh Tetrick, spoluzakladatel a generální ředitel start-upu Eat Just s kultivovaným masem, má vizi: Představuje si den, kdy maso vypěstované v laboratoři bude dostupné všude od restaurací oceněných michelinskými hvězdami po pouliční prodejce a řetězce rychlého občerstvení.

K dosažení tohoto cíle však bude zapotřebí více investic a regulačních schválení. Kultivované maso je skutečný živočišný produkt z laboratoře a z komerčních výrobních zařízeních. Právě teď je tento proces nákladný, ale výzkumníci a podnikatelé říkají, že výroba bude časem efektivnější a levnější. Pokud spotřebitelé přejdou na kultivované maso, mohlo by to pomoci snížit skleníkové plyny ze zemědělství a usnadnit změnu klimatu.

„Není to nevyhnutelné,“ uvedl Tetrick v rozhovoru. „Může to trvat 300 let nebo 30 let. Je na společnostech, jako je ta naše, aby udělaly skutečnou práci při budování technických schopností... a komunikovaly přímo se spotřebiteli o tom, co to je a co není, a jak to může prospět jejich životům.“

Podle údajů Crunchbase investoři v posledních dvou letech nalili do vesmíru asi 2 miliardy dolarů. Příští rok přinese více investic. Eat Just a další pracují na získání regulačního schválení ve Spojených státech od Food and Drug Administration a ministerstva zemědělství. Nick Cooney, vedoucí partner společnosti LeverVC, která do tohoto sektoru investuje, uvedl, že očekává schválení již letos.

„V tomto prostoru je několik společností, které budují velká pilotní zařízení na výrobu kultivovaných masných výrobků, ale vyrábět v poměrně významných objemech, to bude vyžadovat hodně investic, hodně oceli, a to prostě bude trvat čas,“ konstatoval.

Eat Just zaznamenala za poslední dva roky velký průlom. V Singapuru získala své první regulační schválení v prosinci 2020 pro své kultivované kuře Good Meat a od té doby zde bylo schváleno prodávat nové druhy kultivovaného kuřete, včetně kuřecích prsou, křehkých a trhaných kuřecích produktů.

„Je to skutečné maso,“ poznamenal Tetrick. „A místo toho, abychom potřebovali miliardy zvířat a všechnu půdu a vodu a všechny deštné pralesy, které obvykle potřebujete vykácet, abychom toho dosáhli, začneme s buňkou. Buňku můžete získat z biopsie zvířete, čerstvého kusu masa nebo buněčné banky. Teď už to zvíře nepotřebujeme. Potom identifikujeme živiny potřebné k nasycení této buňky a...vyrobíme je v nádobě z nerezové oceli zvané bioreaktor.“

Eat Just také prodává rostlinné vaječné produkty vyrobené z mungo fazolí v obchodech včetně Whole Foods a Publix v USA a zaměstnává více než 200 lidí.

K dnešnímu dni, uvádí Tetrik, že více než 700 lidí v Singapuru bylo obslouženo jeho kultivovaným masem, a věří, že se tento fenomén rychle rozšíří, protože získá schválení v jiných zemích.

Po schválení společnost Eat Just uvedla, že již položila základy k zahájení provozu. Divize Good Meat společnosti minulý rok oznámila navýšení kapitálu ve výši 267 milionů dolarů na stavbu plavidel a systémů, které zvýší výrobu jak v USA, tak v Singapuru, kde v současnosti vyrábí, s cílem uvést toto zařízení do provozu v příštích dvou letech. V srpnu také oznámila, že ve spolupráci s Dauhá Venture Capital a Qatar Free Zones Authority postaví zařízení v Kataru, ale k vybudování dostatečně velkých bioreaktorů bude zapotřebí mnohem více kapitálu, aby se mohly rozšířit.

Podle neziskové výzkumné skupiny The Good Food Institute existuje více než 100 start-upů pracujících na pěstovaných masných výrobcích a větší společnosti také rozšiřují vlastní provoz.

JBS, globální proteinový gigant, koupil BioTech Foods na konci roku 2021 a investoval 100 milionů dolarů do vstupu na trh s kultivovaným masem a vybudování výzkumného a vývojového centra v Brazílii. Španělská biotechnologická společnost je dalším lídrem v oblasti kultivovaných potravin a zaměřuje se na vývoj biotechnologie pro produkci kultivovaného masa.

Tento vývoj přichází, když spotřebitelé projevují zvýšený zájem o změnu klimatu a touhu změnit své stravovací návyky, aby s nimi mohli bojovat. Rostlinné masné výrobky se staly všudypřítomnějšími, objevují se v nabídkách, jako je KFC nebo se objevují v uličce s potravinami v Target. Kultivované maso by mohlo Američanům poskytnout další alternativu a mohlo by koexistovat s produkty vyrobenými společnostmi jako Beyond Meat a Impossible Foods.

„Svět se nedostane k čistým nulovým emisím, aniž by se zabýval potravinami a půdou,“ uvedla Caroline Bushnell, viceprezidentka pro firemní angažmá v Good Food Institute.

„Úloha našeho potravinového systému při změně klimatu je obecně nedoceněná, ale průmyslová živočišná výroba je hlavním přispěvatelem,“ poznamenala Caroline. „Alternativní proteiny, včetně kultivovaného masa, mohou být klíčovým aspektem toho, jak snižujeme emise z našeho potravinového systému. Nebude možné skutečně splnit naše závazky vyplývající z Pařížské dohody o klimatu, pokud průmyslová výroba masa neklesne.“

Šéfkuchař Jose Andres, restauratér a zakladatel neziskové humanitární skupiny World Central Kitchen, chce být součástí tohoto řešení. Minulý měsíc nastoupil do představenstva divize Eat Just’s Good Meat a zavázal se, že bude prodávat její vyšlechtěné kuře v jedné ze svých amerických restaurací, kde čeká regulační přezkum.

Takové sliby mohou pomoci posunout Tetricka blíže jeho vizi. Ale musí také klesnout náklady.

„Místní restaurace nebo velký řetězec rychlého občerstvení to nepřijme, pokud je to mnohem dražší než konvenční maso. Vezmou to, až to bude blízko, nebo ještě lépe, když to bude pod cenou. A o to musíme bojovat,“ uvedl Andres.

 

Zdroje:

cnbc.com

Unsplash

Podobné články