Autor: Petr Jůn

Domino's Pizza předpovídá prudký nárůst nákladů na potraviny v roce 2022

Společnost Domino's Pizza uvedla, že v letošním roce očekává přetrvávající vyšší ceny potravin, což představuje tlak na řetězec, aby se vypořádal s rostoucími náklady, aniž by si znepřátelil spotřebitele.

Společnost Domino's Pizza uvedla, že v letošním roce očekává přetrvávající vyšší ceny potravin, což představuje tlak na řetězec, aby se vypořádal s rostoucími náklady, aniž by si znepřátelil spotřebitele.

"Očekáváme bezprecedentní nárůst nákladů našeho potravinového koše oproti roku 2021," řekl v úterý generální ředitel Ritch Allison účastníkům virtuální konference ICR.

Společnost předpovídá pro rok 2022 nárůst nákladů na potravinový koš o 8 až 10 %, což je třikrát až čtyřikrát více než inflace v běžném roce. Allison uvedl, že ceny masa, sýrů a některých obilovin se zvyšují, což prodražuje výrobu její pizzy.

Potraviny nejsou jedinou oblastí, v níž společnost Domino's letos očekává vyšší výdaje. Allison uvedl, že společnost se v současné době domnívá, že v restauračním průmyslu budou i v letošním roce pokračovat vyšší náklady na pracovní sílu.

"To bude mít určitě dopad i na nás v Domino's," řekl Allison.

Ve třetím čtvrtletí se na transakce společnosti Domino's v USA podepsaly personální problémy. Některé provozovny musely zkrátit pracovní dobu, což mohlo vést k tomu, že tyto restaurace přišly o tržby. Vedení společnosti uvedlo, že podniká kroky ke zlepšení pracovních problémů, včetně zavedení nového systému sledování uchazečů a aktualizace informací pro franšízanty o způsobech, jak co nejefektivněji využít čas jejich pracovníků.

Řetězec pizzerií plánuje v roce 2022 změnit některé své národní propagační akce, aby si navzdory rostoucím nákladům udržel ziskové marže. Například až za několik týdnů začne platit jeho týdenní nabídka na odnos pizzy za 7,99 USD, bude Domino's tuto nabídku nabízet pouze zákazníkům, kteří si ji objednají online. Digitální objednávky obvykle vedou k tomu, že zákazníci utratí více, navíc společnost Domino's získá přístup k cenným údajům o spotřebitelích a její pracovníci nebudou muset zvedat telefony, aby objednávky přijali. Kromě toho společnost Domino's plánuje snížit počet kuřecích křídel a křídel bez kosti, které jsou v rámci nabídky k dispozici, z 10 kusů na pouhých osm.

Řetězec pizzerií rovněž zopakoval svůj výhled na dva až tři roky s tím, že očekává 8-10 % růst maloobchodních tržeb. Analytici z Wall Street oslovení společností Refinitiv očekávají, že Domino's dosáhne v roce 2022 růstu zisku o 12,9 % a růstu tržeb o 7,1 %.

Akcie společnosti Domino's za posledních 12 měsíců vzrostly o 28 % a jejich tržní hodnota činí 18,3 miliardy USD.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash