1 růstová akcie, která klesla o více než 70 %

Postupem času budou rostoucí úrokové sazby působit ve prospěch SoFi. Krátce po debutu společnosti SoFi Technologies (SOFI 6,43 %) na burze v roce 2021 se cena jejích akcií více než zdvojnásobila.

Postupem času budou rostoucí úrokové sazby působit ve prospěch SoFi.

Krátce po debutu společnosti SoFi Technologies (SOFI) na burze v roce 2021 se cena jejích akcií více než zdvojnásobila. Investoři reagovali na hvězdné výsledky této finančně technologické společnosti a jejího rychle rostoucího spotřebitelského bankovnictví.

V posledních několika letech byla její výkonnost naprosto úchvatná, ale při pohledu na její akciový graf byste to nepoznali. Její akcie jsou asi 74 % pod nejvyšší hodnotou, které dosáhly loni na podzim.

Cena akcií společnosti SoFi možná v loňském roce trochu předběhla sama sebe, ale její podnikání je silnější než kdykoli předtím. Zde je důvod, proč se jedná o rychle rostoucí akcii, kterou můžete bez obav koupit a držet.

Společnost SoFi začala před deseti lety jako první refinancovat federální a soukromé studentské půjčky. Probíhající pauza ve splácení studentských půjček samozřejmě tento byznys poznamenala a není jasné, jak dlouho to bude trvat. V červnu ministr školství Miguel Cardona sdělil senátnímu podvýboru, že prezident Biden může toto moratorium na splácení dále prodloužit poté, co na konci srpna vyprší současné období prodloužení.

Před pandemií společnost refinancovala studentské půjčky v hodnotě přibližně 8 miliard dolarů ročně. Možnost, že Biden nabídne dlužníkům s federálními studentskými půjčkami výraznou úlevu od dluhů, dává nepochybně mnoha z nich dobrý důvod vyhnout se privatizaci těchto půjček a jejich refinancování.

Trh trestá SoFi také proto, že se společnost stále nachází ve fázi vysokého růstu s nízkou ziskovostí a úrokové sazby rostou. A s růstem úrokových sazeb současná hodnota jejích peněžních toků ve vzdálené budoucnosti výrazně klesá.

Proč je SoFi nyní výhodná koupě

Díky různorodým zdrojům příjmů, které rychle rostou, je SoFi jednou z nejlepších bankovních akcií, které si nyní můžete koupit. V těchto dnech provozuje komplexní spotřebitelskou banku prostřednictvím jediné aplikace pro chytré telefony. Na konci března se mohla pochlubit 3,9 miliony zákazníků.

Letos v únoru se SoFi stala skutečnou bankou se schválenou bankovní chartou, když získala společnost Golden Pacific Bancorp. Nyní může financovat své vlastní půjčky z vkladů na běžných a spořicích účtech zákazníků, které v současné době nabízejí vkladatelům úrokovou sazbu 1,5 % ročně.

Bankovní charta není jediným způsobem, jak si tato společnost zajistila dlouhodobou ziskovost. SoFi také vlastní a provozuje společnost Galileo, která stojí za nejcennějším rozhraním pro programování aplikací (API) v odvětví fintech. Když si nové online finanční instituce, jako je Robinhood nebo Dave, chtějí otevřít účet, vydat platební kartu nebo provést téměř jakoukoli jinou digitální bankovní službu, používají právě rozhraní API společnosti Galileo.

Rozhraní API systému Galileo je také hitem u podnikových zákazníků, kteří působí mimo finanční sektor, ale přesto chtějí svým zákazníkům nabízet platební karty specifické pro daný obchod. Na konci března umožňovala technologická platforma SoFi platit 110 milionům klientských účtů, což představuje meziroční nárůst o 58 %.

Společnost SoFi letos koupila společnost Technysis, cloudovou bankovní platformu, kterou online banky používají ke správě půjček, vkladů a dalších klíčových funkcí. Spojením Galileo a Technisys se SoFi stala nejvíce vertikálně integrovanou fintech společností. To jí poskytne příležitosti ke zvýšení ziskových marží způsobem, o kterém si její konkurenti mohou nechat jen zdát.

Další interní výhoda

Součástí vlastního technologického balíčku SoFi je také úspěšná platforma pro řízení rizik. Namísto placení společnosti Fair Isaac za třímístné skóre FICO hodnotí SoFi potenciální dlužníky na základě vlastních algoritmů.

Její platforma měří úvěrové riziko jednotlivce na základě mnohem více údajů, než kolik jich obsahuje skóre FICO. SoFi se podobně jako Upstart opírá o umělou inteligenci, aby zlepšila své schopnosti v oblasti řízení rizik. Zjevně to funguje: V prvním čtvrtletí byly delikvence u osobních půjček této fintech společnosti rekordně nízké.

Cena, která je více než spravedlivá

Dalo by se očekávat, že akcie banky, která roste tak rychle jako SoFi, se budou obchodovat s prémií, ale není tomu tak. Akcie se obchodují za přibližně 1,06násobek účetní hodnoty. To je v souladu s oceněním Bank of America a výrazně nižší než u JPMorgan Chase.

Neexistují žádné záruky, že se SoFi stane přední americkou bankou, ale rychle k tomu směřuje. Investoři, kteří koupí akcie za současnou sraženou cenu, mají neuvěřitelně dobrou šanci překonat trh.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články