Celou Evropu pohlcuje další vlna covidu

Další velká vlna infekce zasáhla celou Evropu. Řada zemí zaznamenala rekordní počet nakažených virem covid-19. Ve stínu těchto události mnoho evropských zemí znovu zavedlo lockdown a navíc byly uvedeny v platnost nová omezení týkající se lidí, co nejsou očkováni.

Německo ve čtvrtek překonalo nový rekord a oznámilo více než 65 000 nových případů. Němečtí zdravotničtí představitelé varovali, že reálný počet případů může být ve skutečnosti dvakrát až třikrát vyšší než je uváděno.

V Nizozemsku bylo ve středu hlášeno více než 20 000 nových případů, což je třetí den v řadě rekordní počet. Ve Francii, kde probíhá dokonce už pátá vlna pandemie, počet nových případů ve středu přesáhl také hranici 20 000.  Takto vysoké úrovně nebylo dosaženo od 25. srpna. Nizozemsko a Rakousko zavedly částečný lockdown, jiné země se zoufale snaží vyhnout provádění úplných nebo středně velkých opatření podobných těm, které  byly prováděly v roce 2020. Bojí se velkých ekonomických škod, které by tato opatření mohla ve finále způsobit. Místo toho se rozhodly pro více pravidel pro neočkováné a raději sází na Covid pasy.

I v Belgii byla oznámena nová opatření týkající se Covidu, nařizují práci z domova a používání roušek i v uzavřených prostorech. Dochází tam teď totiž k jednomu z nejprudších nárůstů této infekce v rámci celé Evropy. Belgický premiér Alexander de Croo se chce vyhnout dalšímu lockdownu, nicméně ve středu se zmínil, že i když došlo k nárůstu případů, nebylo to tak dramatické jako předchozí vlny. Jako důvod vidí plošné očkování.

“V našich nemocnicích roste tlak, takže musíme být obezřetní. Obezřetná opatření by nám měla umožnit, abychom nemuseli uzavírat určité části naší společnosti nebo ekonomiky.“ Průkazy nebo tzv. Covid pasy se stávají normou v celé Evropě a vydávají  se ať už je člověk očkovaný nebo zotavený z viru. Nejsou však bez kontroverze. Průkazy vedou k tomu, že se stále větší počet veřejných prostor – od barů a kin až po vánoční trhy – stávají segregovanými. To znamená, že se odděluje společnost na dva tábory, na očkováné a neočkované.

Německé státy měly do značné míry volnost při určování svých vlastních reakcí. V současné době má Německo výjimečný stav, který vládě umožnil přísnější kontrolu nad otázkami veřejného zdraví,zatím platí do 25. listopadu. Prozatím poslední známý počet nových případů nakažených ke čtvrtku je 65 371 případů. To je poprvé od začátku pandemie, kdy se počet zvýšil o 60 000 za jediný den, dle Deutsche Welle. Zpráva také uvedla, že Lothar Wieler, šéf infekční agentury Institutu Roberta Kocha v zemi, uvedl, že skutečný počet případů by mohl být mnohem vyšší.

"Podhodnocování skutečných čísel se zvyšuje," řekl Wieler během online diskuse s Michaelem Kretschmerem, státním premiérem Saska. Wieler řekl, že věří, že je „dvakrát nebo třikrát tolik“ případů denně, než je ve skutečnosti nahlášeno. "Jsme v nouzi. Kdo to odmítá vidět, dělá velkou chybu,“ vyjádřil se ve středu.
 

Zdroje: cnbc.com; freepik

Nejnovější články