Fidelity žádá schválení pro bitcoinové ETF

Společnost Fidelity ve středu požádala o spuštění nového burzovního fondu s bitcoiny.

Obrázek: unsplash.com

Fidelity hledá schválení pro bitcoinový ETF

Společnost Fidelity ve středu požádala o spuštění nového burzovního fondu s bitcoiny a stala se nejvýznamnější společností, která vstoupila do konkurenčního závodu a nabídla investorům novou možnost obchodování s bitcoiny.

Obrovské fondy mohou být známé pro penzijní fondy a jiné investiční produkty. Fidelity Digital Assets nabízí služby, jako je úschova velkým institucím.

Fidelity v loňském roce zveřejnil průzkum institucionálních investorů, který ukázal rostoucí zájem o přijetí bitcoinů. ETF by zpřístupnil bitcoiny mnoha investorům, kteří si mohou být opatrní při nákupu bitcoinů přímo nebo prostřednictvím diskontních makléřů, jako je Robinhood.

V letošním roce byly v Kanadě spuštěny dva bitcoinové ETF. Nejméně šest společností se v posledních letech pokusilo získat souhlas Komise pro cenné papíry a burzu pro ETF v USA, ale byly buď odmítnuty, nebo stáhly své návrhy. SEC vyjádřila obavy, že bitcoiny jsou příliš citlivé na podvody nebo manipulativní obchodování na neregulovaných spotových burzách.

Různé americké vládní subjekty si stále dávají pozor na bitcoiny kvůli jejich spojení s nelegálními aktivitami, jako je ransomware. A zatímco bitcoiny nyní obchodují na několika regulovaných burzách, velká část obchodování je ale neregulovaná.

Aplikace Fidelity uznává riziko manipulace cen bitcoinů s tím, že její index sleduje pouze regulované burzy. „Použití indexu je navrženo tak, aby se z výpočtu NAV [hodnota čistého jmění] vyloučilo, podle kterého důvěryhodnost jeho akcií sdílí tyto bitcoinové spotové trhy s náznaky podezřelého, falešného nebo nehospodářského objemu,“ uvádí aplikace.

Stojí za zmínku, že kupující Fidelity ETF by neměli nárok na některé výhody vlastnictví bitcoinů.

Zdroje: marketeatch.com, unsplash.com

Nejnovější články