Jaký vliv mají na člověka sociální sítě?

Sociální sítě jsou dobrým nástrojem pro sdílení, ale nadměrné používání je nezdravé – můžete si vytvořit i závislost. Jenže když jste na něčem závislí, ovlivní to Váš život a to hodně, i když většina lidí si to hned nepřizná, ale Vaše okolí si toho všimne.

Nevím, jak vy, ale poslední dobou si říkám, že by bylo snad lepší, kdyby sociální sítě nebyly. Vážně, přemýšleli jste někdy nad tím, kolik hodin denně trávíme na mobilu koukáním na Instagram , Facebook, Messenger, Tik Tok…?

Myslím, že většina lidí alespoň dvě hodiny denně tráví na sociálních sítích a není na tom nic špatného, ale na druhou stranu - Čeho je moc, toho je příliš.

Uvědomujete si, k čemu byly sociální sítě vytvořeny? Třeba například Facebook byl původně vytvořen jen pro studenty Harvardovy univerzity a postupně se k němu přidávaly i další univerzity. Facebook tedy původně sloužil k propojování studentů z jedné univerzity. Až teprve v srpnu roku 2006 byl Facebook zpřístupněn pro všechny starší třinácti let.

Právě Facebook patří mezi největší „žrouty“ našeho času.

Sociální sítě jsou dobrým nástrojem pro sdílení, ale nadměrné používání je nezdravé – můžete si vytvořit i závislost.

Jenže když jste na něčem závislí, ovlivní to Váš život a to hodně, i když většina lidí si to hned nepřizná, ale Vaše okolí si toho všimne. Ovlivní to vztahy, práci, všechno a pak už jste v začarovaném kruhu.  Bloudíte sem tam, nevíte kudy kam.

Právě čas na internetu nahradil sociální život – není to jenom pandemií, bylo tomu tak už dříve.

Lidé spolu méně komunikují, navazují „přátelství“ s někým koho nikdy neviděli a pravděpodobně ani neuvidí, jen se předhánějí, kdo bude mít větší množství přátel anebo sledujících, což může být to samé, když lidi, které máte ve svých kontaktech ani neznáte osobně.

To vede k tomu, že narůstá počet úzkostných poruch, stresu , neschopnost navázání jakéhokoliv vztahu a sebevražd, protože lidem ať už vědomě nebo ne, chybí osobní kontakt. Neumí verbálně komunikovat. Neverbální komunikace ovládla svět. A když k tomu ještě přidáme každodenní zprávy..

Je jasné, že sociálním sítím se v dnešní době pandemie, asi není možné úplně vyhnout, dokonce bych řekla, že když pracujeme přes internet, tak je to také určitý způsob ochrany před Covidem, ale nikdy není na škodu si od sociálních sítí odpočinout a strávit ho třeba ve společnosti nejbližších.

Co můžete dělat s volným časem , případně jak můžete čas na sociálních sítí trošku eliminovat?

1.)Pokud máte home office a můžete práci udělat, kdy chcete, stanovte si přesný čas, od kdy začnete pracovat a také kdy skončíte. Tak se budete své práci věnovat pravidelně, jako kdybyste chodili do kanceláře.

2.) Místo bezduchého bloudění po internetu, najděte si nějakou inspiraci například na Pinterestu (když nechcete sociální sítě vynechat úplně) a zkuste si to udělat také. Například můžete namalovat obraz podle předlohy.

3.) Pokud se nechcete sociálních sítí vzdát úplně, vyhraďte si(stejně jako na práci) určitý čas a ten využijte.

4.) Procházka do přírody – pomáhá zmírnit stres, nadýcháte se čerstvého vzduchu a začnete si více všímat krásy kolem sebe.

5.) Čtení - Zejména před spaním se doporučuje socilální sítě vypnout. Elektronika totiž obsahuje modré světlo, které narušuje tvorbu melatoninu, který nám pomáhá usnout. Takže jestli máte problémy se spánkem , zvašte, jestli zab to nemůže Vaše večerní "brouzdání" po internetu. Dobrý příběh Vám pomůže sklidnit Vaší mysl a snadněji usnout. 

Pamatujte si , ať  už děláte cokoliv, musí to být něco, co vás baví. Možná to ani nebude nic z toho, co je tady zmíněno, ale naučit se odpočívat od sociálních sítí, je opravdu důležité.

Víte, den má stále 24 hodin, takže to není o tom, že „nemáme čas“, jak s oblibou každý z nás určitě říká.

Jen je potřeba seřadit priority a věnovat čas tomu, co je pro nás opravdu důležité a co nás dělá šťastnými.

Zdroje: www.freepik.com

Nejnovější články