Pfizer podepisuje dohodu pro výrobu pilulek proti covidu-19

Výrobce léčiv a vakcín Pfizer podepsal s OSN dohodu, o výrobě jejich experimentálních pilulek proti covidu-19, což by mohlo zpřístupnit léčbu a vakcinaci více než polovině světové populace.

V prohlášení vydaném v úterý společnost Pfizer uvedla, že udělí licenci na antivirovou pilulku Ženevskému sdružení Medicines Patent Pool, což umožní společnostem vyrábějícím generické léky vyrábět pilulky pro použití v 95 zemích, což představuje asi 53 % světové populace.

Dohoda vylučuje některé velké země, které utrpěly ničivé propuknutí koronaviru. Přesto zdravotničtí představitelé uvedli, že skutečnost, že dohoda byla uzavřena ještě předtím, než byla pilulka Pfizer byla kdekoli povolena, by mohla pomoci k rychlejšímu ukončení pandemie COVID-19. "Je velmi důležité, že budeme schopni poskytnout přístup k léku, který se zdá být účinný a byl právě vyvinut, více než 4 miliardám lidí," řekl Esteban Burrone, vedoucí politiky v Medicínském patentovém fondu.

Odhadoval, že ostatní farmaceutické společnosti by mohly začít vyrábět pilulku během několika měsíců, ale uznal, že dohoda nebude těšit všechny. "Snažíme se najít velmi křehkou rovnováhu mezi zájmy udržitelností vyžadovanou výrobci generických léčiv a především potřebami veřejného zdraví v zemích s nižšími a středními příjmy," řekl Burrone.

Podle podmínek smlouvy nebude společnost Pfizer dostávat licenční poplatky z prodeje v zemích s nízkými příjmy a vzdá se licenčních poplatků z prodeje ve všech zemích, na které se vztahuje dohoda, zatímco covid-19 zůstává nouzovým stavem veřejného zdraví.

Začátkem tohoto měsíce společnost Pfizer uvedla, že její pilulka snížila riziko hospitalizace a úmrtí téměř o 90 % u lidí s mírnou až středně těžkou infekcí koronavirem po celém světě. Nezávislí odborníci doporučili zastavit studii společnosti na základě jejích slibných výsledků. Společnost Pfizer uvedla, že požádá americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a další regulační orgány, aby pilulku co nejdříve povolily.

Od vypuknutí pandemie v loňském roce se vědci po celém světě předháněli ve vývoji pilulky k léčbě proti koronaviru, kterou lze snadno užívat doma, aby se zmírnily příznaky, urychlilo se zotavení a lidé se nedostali do nemocnice. V současné době musí být většina léčby koronaviru podávána injekčně.

Spojené království schválilo pilulku proti Covidu od společnosti Merck začátkem tohoto měsíce a čeká na schválení i v dalších zemích. V podobné dohodě s Medicines Patent Pool oznámenou v říjnu společnost Merck souhlasila s tím, že umožní ostatním výrobcům léků zpřístupnit jejich pilulku ve 105 chudších zemích.

Lékaři bez hranic uvedli, že dohoda s Pfizerem nezpřístupňuje tento lék celému světu, a poznamenali, že dohoda oznámená v úterý také nezahrnuje země včetně Číny, Argentiny a Thajska. „Svět už ví, že přístup k lékařským nástrojům COVID-19 musí být zaručen pro každého a kdekoli, pokud opravdu chceme mít tuto pandemii pod kontrolou,“ řekl Yuanqiong Hu, hlavní právní poradce Lékařů bez hranic.

Rozhodnutí společností Pfizer a Merck sdílet své patenty na léky proti koronaviru je v ostrém kontrastu s odmítnutím společnosti Pfizer a dalších výrobců vakcín vydat své receptury vakcín pro širší výrobu.

Centrum zřízené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v Jižní Africe, jehož cílem je sdílet receptury a technologie RNA vakcín, nepřilákalo ani jedno léčivo, aby se přidalo. Méně než 1 % injekcí společnosti Pfizer COVID-19 putovalo do chudších zemí.

 

 

Zdroje: euronews.com, unsplash.com

Nejnovější články