Putin tvrdí, že při výběru vojenských záložníků ve válce na Ukrajině došlo k "chybám"

Ruský prezident Vladimir Putin přiznal, že při částečné mobilizaci armády, která má doplnit ubývající síly na Ukrajině, došlo k chybám, napsal ve čtvrtek deník The New York Times.

Ruský prezident Vladimir Putin přiznal, že při částečné mobilizaci armády, která má doplnit ubývající síly na Ukrajině, došlo k chybám, napsal ve čtvrtek deník The New York Times.

Poté, co Putin čelil ztrátám na Ukrajině, povolal začátkem září do boje 300 000 osob, z nichž mnohé spěchají k hranicím nebo hledají jiné způsoby, jak se vyhnout službě. Pentagon odhaduje, že ruské síly, které jsou údajně demoralizované, utrpěly do srpna zhruba 70 000 až 80 000 ztrát.

Mobilizační úsilí přichází poté, co ukrajinské jednotky znovu dobyly Charkov a Putin slíbil, že se více zapojí do válečné strategie.

Rusko má problémy se sháněním dobrovolníků, kteří by se zapojili do válečného úsilí, a selhala i snaha o nábor zajatců.

V televizní videokonferenci s bezpečnostními představiteli Putin řekl, že kolem odvodu je "mnoho otázek", a dodal, že "všechny chyby je třeba napravit a zabránit tomu, aby se v budoucnu opakovaly."

Mezi chyby, které Putin ve čtvrtek zmínil, patřilo i odvádění těch, kteří měli mít nárok na odklad, jako jsou otcové tří a více dětí, lidé příliš staří na službu v armádě a lidé s chronickým onemocněním, uvedl deník The Times.

Mobilizace se měla týkat pouze vojenských záložníků, ale objevily se zprávy, že mezi omylem odvedenými byli také studenti, lidé bez bojových zkušeností, starší lidé a lidé se zdravotními problémy.

Odvody také silně zasáhly menší města, protože do služby byli povoláni muži, kteří jsou považováni za nedílnou součást vesnic - včetně pastevců sobů, lovců a rybářů.

"Pokud se stala chyba, opakuji, musí být napravena," řekl ve čtvrtek Putin své bezpečnostní radě. "Ti, kteří byli povoláni bez řádného důvodu, by měli být vráceni domů."

"Musíte to všechno vyřešit," dodal. "Bez povyku, klidně, ale rychle, podrobně a důkladně."

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov se k "chybám" při výběru odvedenců vyjádřil také na začátku tohoto týdne. Peskov uvedl, že Kreml "aktivně pracuje na nápravě situace" a doufá, že po odstranění chyb se mobilizace urychlí.

Putinovy kroky - včetně jeho hrozby použití jaderných zbraní - a nedostatky ruských sil zřejmě naznačují, že jejich snaha o ovládnutí Ukrajiny zřejmě selhává, domnívají se představitelé USA a Velké Británie. Po celé zemi se objevily protesty proti válce, což svědčí o nedostatku popularity kolem Putinovy války.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články