3 důvody, proč jsou akcie Pinterestu nákupem

Zjištění faktorů, které by mohly Pinterest změnit k lepšímu. Investoři do akcií společnosti Pinterest (PINS -2,67 %) by si pravděpodobně nejraději vytáhli trn z paty ze vší nejistoty, kterou v posledních měsících prožívají.

Investoři do akcií společnosti Pinterest (PINS -2,67 %) by si pravděpodobně nejraději vytáhli trn z paty ze vší nejistoty, kterou v posledních měsících prožívají. Akcie zažily pokles o téměř 75 % uprostřed medvědího trhu a webová stránka pro sdílení obrázků se potýká s růstem počtu měsíčně aktivních uživatelů (MAU). Spoluzakladatel Ben Silbermann odstoupil z funkce generálního ředitele, což ještě více prohloubilo nejistotu kolem vedení společnosti.

Pinterest nicméně najal nového generálního ředitele: Billa Readyho, který byl prezidentem pro obchod, platby a další miliardu uživatelů (ano, to byl skutečně jeho titul) ve společnosti Google patřící do skupiny Alphabet. Pod jeho vedením se Pinterest může stát špičkovou růstovou akcií, kterou je nyní vhodné koupit, a to ze tří důvodů.

1. Obnovené zaměření společnosti

.

Ačkoli Silbermann již nepůsobí jako generální ředitel, investoři by měli vědět, že společnost neopouští. Nyní působí jako její výkonný předseda, což je krok, který ho vyřadí z každodenního provozu, ale stále mu umožní podílet se na rozhodování na vyšší úrovni.

To může minimalizovat nejistotu spojenou s povýšením Readyho na pozici generálního ředitele. Zdá se, že pod Readyho vedením je Pinterest připraven více se orientovat na elektronický obchod. V minulosti generovala příjmy prostřednictvím propagovaných pinů nebo reklam založených na preferencích zákazníků. Nyní mohou zákazníci nakupovat zboží přímo prostřednictvím těchto propagovaných pinů, což znamená, že Pinterest bude pravděpodobně hrát přímou roli v elektronickém obchodování, což je faktor, který by mohl časem zvýšit průměrný příjem na uživatele (ARPU).

V létě navíc společnost Elliott Management získala podíl ve společnosti. Společnost Elliott v minulosti prosazovala změny, které zvyšovaly hodnotu pro akcionáře. Rovněž Ready se před angažmá Elliotta postavil v hovoru k výsledkům za druhé čtvrtletí roku 2022 a uvedl, že se s Elliottem angažoval a že je "v souladu s naší vizí, čím se Pinterest může stát". I když podrobnosti zůstávají skoupé, Elliottova historie prosazování pozitivních změn by mohla být pro společnost dobrou předzvěstí.

2. Rostoucí průměrný příjem na uživatele

Investoři zanevřeli na akcie Pinterestu, když začal klesat počet uživatelů MAU. Počet jejích 433 milionů uživatelů klesl za 12 měsíců o 5 %. Stalo se tak také v době, kdy ostatní reklamní platformy, jako například Alphabet a Meta Platforms, zaznamenaly zpomalení výdajů na reklamu.

Jeden aspekt strategie Pinterestu se však uprostřed medvědího trhu udržel: ARPU. Ve druhém čtvrtletí roku 2022 dosáhl globální ARPU hodnoty 1,54 dolaru, což je o 17 % více než v předchozím roce.

V USA a Kanadě, tedy na jejích nejsilnějších trzích, zůstala silná pozice, protože ARPU činil 5,82 USD, což je o 20 % více než v loňském roce. Pinterest odhaduje, že přibližně 45 % jeho amerických uživatelů pochází z domácností s příjmem vyšším než 100 000 dolarů ročně. To ukazuje, proč USA a Kanada vedou v generování ARPU a mají obrovský potenciál pro dlouhodobější zisky.

Zlepšení přesto nastalo napříč všemi zeměmi, protože v Evropě vzrostl ARPU na 0,86 dolaru o 20 % a ve zbytku světa se ARPU na úrovni pouhých 0,10 dolaru zvýšil o 80 %.

Tato čísla by navíc mohla v rámci nové strategie elektronického obchodování společnosti Ready výrazně vzrůst. Zvýšený ARPU, který by to pravděpodobně přineslo, by se měl projevit jak v horní, tak i v dolní linii hospodaření.

3. Finanční údaje a ocenění

Jisté je, že horní i dolní řádky v letošním roce zatím zklamaly. V první polovině roku Pinterest vydělal něco málo přes 1,2 miliardy dolarů, což je o 13 % více než ve stejném období roku 2021. To představuje výrazné zpomalení oproti roku 2021, kdy příjmy vzrostly o 52 %.

Také v prvních dvou čtvrtletích došlo v tomto období k čisté ztrátě ve výši 48 milionů dolarů. Společnost Pinterest vykázala během prvních dvou čtvrtletí roku 2021 čistý zisk ve výši 48 milionů USD. K čisté ztrátě vedl 22% nárůst nákladů a výdajů. Také analytici předpovídají v roce 2022 pouze 8% růst příjmů, což naznačuje, že zotavení bude pravděpodobně trvat delší dobu.

Naproti tomu stejní analytici předpovídají pro rok 2023 16% růst tržeb, což by mohlo znamenat začátek obratu.

Poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti Pinterest se navíc nyní pohybuje na úrovni šesti, tedy těsně nad historickým minimem z léta. To je dramatický pokles oproti násobku tržeb, který na svém vrcholu na počátku roku 2021 přesahoval 30, což naznačuje, že investoři mohou těžit z neobvykle nízké ceny akcií této sociální sítě.

Přemýšlejte o akciích Pinterestu

Připouštím, že vyhlídky Pinterestu se zdají být nejisté, protože společnost mění vedení, čelí masivnímu poklesu ceny akcií a snáší stagnující úroveň používání.

Úrovně ARPU však ukazují jak na minulý růst, tak na značný potenciál k dalšímu růstu tržeb. Za předpokladu, že strategie elektronického obchodování společnosti Ready dokáže znovu nastartovat ARPU a zájem uživatelů, mohl by Pinterest z těchto úrovní vyletět mnohem výše.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články