Autor: Josef Říha

Ethereum vs. Cardano, která kryptoměna je lepší?

Větší tržní kapitalizace vs. Projekt plný nadšenců Ethereum, druhá největší kryptoměna podle měřítka tržní kapitalizace, má nástupce. Tím je právě Cardano (ADA), kryptoměna III. generace, za kterou stojí Charles Hoskinson a jeho tým.

Obrázek: unsplash.com

Bude Cardano nástupcem Etherea?

Populární krypto analytik Lark Davis se zamyslel nad tím, zda je Cardano (ADA) „zabijákem etherea“. Podle jeho slov je ETH „daleko před ostatními platformami inteligentních kontraktů“. Avšak upgrady v průběhu času byly reaktivní místo proaktivní. Přístup společnosti Ethereum v zásadě spočíval v opravě věcí, které se zhoršují nebo je třeba je vylepšit. Za několik let nedošlo k žádným skutečným významným upgradům v síti.

Ethereum právě prochází „největším upgradem“ ve své historii, Ethereum 2.0. Upgrade upustí od konsensuálního algoritmu Proof-of-Work (PoW), ve prospěch konsensuálního algoritmu Proof-of-Stake (PoS). Beacon Chain, první fáze upgradu na Ethereum 2.0, již byl spuštěn. Jedná se o blockchain PoS, který běží po boku původního řetězce Ethereum PoW a zajišťuje, že nedojde k narušení kontinuity řetězců.

Cardano (ADA) používá novější a snadněji použitelný design kódovacího jazyka. Pro lepší uživatelskou dostupnost jejich blockchainové technologie. IOHK, technologická firma, která stojí za ekosystémem Cardano, však zatím nedokázala implementovat chytré kontrakty (smart contracts) v síti. Ano, bavíme se o éře Goguen, která tyto smlouvy přinese. Generální ředitel IOHK Charles Hoskinson uvedl, že zavádění aplikací jako je např. Bondly na platformu, může mít dopad na celý globální finanční systém. A ukáže skutečný potenciál DeFi.

Při srovnání obou kryptoměn analytik poukázal na to, že na Ethereu je více decentralizovaných aplikací, přičemž Cardano nemá k dispozici žádné veřejné decentralizované aplikace. Cardano se zatím nenachází ve fázi, kdy by to bylo možné. Dodal, že síťový efekt Etherea je mnohem silnější než u Cardana, přičemž první má více partnerství, zatímco Cardano jich má méně, ale velice kvalitních.

Ethereum se konečně dočkává vylepšení, nehledě na výhody, které přinese, můžeme spekulovat na růst ceny i dosažení nového "all time high"? Nadruhou stranu Cardano je jedním z projektů, který se vyplatí sledovat. Držení ADA mincí bych řadil spíše do pozice dloudobých investic, které jsou na samém počátku své existence (2017). Pozitivem je i dostupnost stakování mincí do poolů, kde dostáváte mince za držení svých ADA v určitém poolu. Velkou výhodou je i rozsáhlá česká komunita.

Zdroje: Cryptoglobe.com

Nejnovější články