Autor: Petr Jůn

Čína upřesňuje pravidla pro zahraniční IPO

Během vánočního svátečního víkendu na Wall Street vydala Čínská komise pro regulaci cenných papírů návrh pravidel pro domácí společnosti, pokud chtějí vstoupit na burzu v zámoří.

Půl roku poté, co příliv čínských IPO do USA ustal, zůstává pro společnosti, které chtějí tyto mezinárodní kotace uskutečnit, mnoho neznámých.

Od doby, kdy koncem června vypukl poprask kolem IPO čínské aplikace pro přepravu osob Didi, úřady zvýšily kontrolu čínských společností, které na amerických veřejných trzích získávají miliardy dolarů. Podle společnosti Renaissance Capital letos v USA vstoupilo na burzu 10leté maximum 34 čínských společností, ale od července se uskutečnily pouze tři z těchto IPO.

Regulační orgány v obou zemích vydaly tento měsíc vysvětlení, co je potřeba, aby čínské společnosti mohly vstoupit na burzu v USA. Je to sice začátek, ale mnoho otázek ohledně provádění zůstává.

Během vánočního svátečního víkendu na Wall Street vydala Čínská komise pro regulaci cenných papírů návrh pravidel pro domácí společnosti, pokud chtějí vstoupit na burzu v zámoří. Lhůta pro veřejné připomínky končí 23. ledna.

V navrhovaných pravidlech CSRC se uvádí, že kótování na zahraničních trzích může být zastaveno, pokud úřady usoudí, že ohrožuje národní bezpečnost. Domácí společnosti musí dodržovat příslušná ustanovení v oblasti zahraničních investic, kybernetické bezpečnosti a bezpečnosti dat, uvádí se v návrhu bez větších podrobností.

"Podrobnosti prosazování pravidel je třeba ještě dále sledovat, zejména rozsah dohledu dalších souvisejících ministerských regulačních orgánů, kromě CSRC," uvedl Winston Ma, adjunkt práva na New York University

Zákaz populární struktury VIE se nekoná

Peking již několik let tvrdí, že jedním z jeho cílů je zvýšit přístup na svůj akciový trh, který je starý jen asi 30 let, a zlepšit jeho fungování. Úřady se snažily usnadnit společnostem získávání peněz z domácího akciového trhu tím, že ze systému schvalování postupně přešly na systém registrace.

Nová pravidla pro zahraniční kotace sice stanovila konkrétní požadavky na předkládání dokumentů a uvedla, že komise pro cenné papíry bude podle návrhu reagovat na žádosti o předložení dokumentů do 20 pracovních dnů od obdržení všech materiálů.

Komise rovněž nezakázala široce používanou strukturu subjektů s proměnným podílem, jak se někteří obávali. Tato struktura vytváří kotaci prostřednictvím fiktivní společnosti, často se sídlem na Kajmanských ostrovech, což brání investorům do akcií kotovaných v USA mít většinová hlasovací práva.

"Pokud společnosti se strukturou VIE dodržují domácí zákony a předpisy, mohou být po podání žádosti u CSRC kótovány v zahraničí," uvedla komise v anglicky psaném prohlášení na svých internetových stránkách. Neupřesnila, o jaké zákony a předpisy se jedná.

Objem zahraničních investic povolených v čínských VIE však bude pravděpodobně snížen tak, aby odpovídal objemu A akcií pevninské Číny, uvedl Bruce Pang, vedoucí makro a strategického výzkumu ve společnosti China Renaissance.

Poukázal na online článek s otázkami a odpověďmi o nových předpisech o zahraničních investicích, který v pondělí vydalo čínské ministerstvo obchodu a Národní komise pro rozvoj a reformy. Článek upozorňuje na stávající omezení, která omezují zahraniční vlastnictví na 30 % akcií společnosti, přičemž každý zahraniční investor může mít maximálně 10% podíl.

"Navrhované pravidlo [CSRC] bude také vyžadovat, aby se mezinárodní banky, které upisují zahraniční kótování čínské firmy, registrovaly u CSRC, což může zahraničním upisovatelům přinést nové problémy s dodržováním předpisů, protože po registraci u [CSRC] možná budou muset dodržovat čínská pravidla," uvedl Ma, bývalý výkonný ředitel a vedoucí oddělení pro Severní Ameriku společnosti China Investment Corporation, která je státním investičním fondem.

Kontrola i pro SPACy

Počátkem tohoto měsíce dokončila americká Komise pro cenné papíry a burzy pravidla, která potřebuje k provedení zákona, který by mohl přinutit čínské společnosti stáhnout akcie z amerických burz. Není jasné, kdy by se s takovým vyřazením z burzy začalo - analytici Morgan Stanley neočekávají, že by k němu došlo nejméně do roku 2024.

Oddělení SEC pro korporátní finance minulý týden rovněž zveřejnilo podrobnosti o 15 oblastech, ve kterých "vybízí" čínské kotované společnosti - stávající i budoucí - k rozšíření zveřejňovaných informací. Jedna z částí zní:

V prohlášení SEC se uvádí, že účelové akviziční společnosti s významnými vazbami na Čínu by měly rovněž zveřejňovat příslušná rizika. Akviziční společnosti zvláštního určení se v posledních dvou letech staly velmi populárními. Obcházejí tradiční proces IPO tím, že využívají krycí společnosti vytvořené pouze za účelem akvizice stávajících soukromých společností.

V návrhu pravidel CSRC se uvádí, že společnosti, které se chystají vstoupit na jiné trhy prostřednictvím SPAC, by měly dodržovat stejné požadavky na podávání informací jako zahraniční IPO.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články