Dle Fedu je americká ekonomika na pokraji recese

Široce sledovaný ukazatel Federálního rezervního systému naznačuje, že americká ekonomika by mohla směřovat k druhému po sobě jdoucímu čtvrtletí negativního růstu, čímž by splnila základní definici recese.

Široce sledovaný ukazatel Federálního rezervního systému naznačuje, že americká ekonomika by mohla směřovat k druhému po sobě jdoucímu čtvrtletí negativního růstu, čímž by splnila základní definici recese.

Po poklesu o 1,5 % v prvních třech měsících roku to vypadá, že chybí jen velmi málo, než sklouzne do možné recese.

GDPNow sleduje ekonomická data v reálném čase a používá se hlavně k projekci toho, jakým směrem se ekonomika ubírá.

Obchodní deficit USA s jejich globálními partnery v dubnu klesl na 87,1 miliardy dolarů – podle historických měřítek je to stále slušné číslo, ale v porovnáním s březnových rekordem je to o více než 20 miliard dolarů méně.

Řeči o recesi se letos dostaly na přetřes jako takový důsledek prudce rostoucí inflace, díky které firmám klesají zisky.  Mnozí na Wall Street i tak nadále očekávají, že spotřebitelské výdaje a růstu pracovních míst udrží USA mimo recesi.

V aktualizaci zveřejněné v úterý ukazatel GDPNow atlantského Fedu ukazuje na roční zisk pouze 0,9 % za druhé čtvrtletí.

„Právě teď to vypadá, že jakékoli řeči o recesi jsou příběhem roku 2023. Letos asi ne,“ řekl Joseph Brusuelas, hlavní ekonom poradenské firmy RSM. „Mám pocit, že sice ekonomika zpomalí, ale také se vrátí ke svému dlouhodobému trendu růstu 1,8 %.” Dodal.

Recese je defibována jako „významný pokles ekonomické aktivity, který se šíří napříč ekonomikou a který trvá déle než několik měsíců“.

„Většina recesí identifikovaných našimi postupy sestává ze dvou nebo více po sobě jdoucích čtvrtletí poklesu reálného HDP, ale neplatí to pro všechny,“ uvádí NBER na svém webu.  "Důvodů je několik. Za prvé, neztotožňujeme ekonomickou aktivitu pouze s reálným HDP, ale uvažujeme i o řadě jiných ukazatelů. Za druhé, uvažujeme také o  míře poklesu ekonomické aktivity.“

Otázkou také zůstává, zdali takovýto trend nenastane brzy i tady v Evropě.


 

Zdroje: cnbc.com; nypost.com; unsplash

Nejnovější články