Prezident Joe Biden navrhne novou 20% daň pro miliardáře

Podle dokumentu, který získal server CNBC, by měl prezident Joe Biden při představování rozpočtu na rok 2023 navrhnout novou minimální daň, která by se z velké části zaměřila na miliardáře.

Podle dokumentu, který získal server CNBC, by měl prezident Joe Biden při představování rozpočtu na rok 2023 navrhnout novou minimální daň, která by se z velké části zaměřila na miliardáře.

Nazývá se "Miliardářská minimální daň z příjmu" a pro americké domácnosti s majetkem vyšším než 100 milionů dolarů by stanovil minimální 20% sazbu daně. Více než polovina příjmů by mohla pocházet od osob s majetkem vyšším než 1 miliarda dolarů.

"Tato minimální daň by zajistila, že nejbohatší Američané již nebudou platit nižší daňovou sazbu než učitelé a hasiči," uvádí se v dokumentu.

Podle dokumentu se očekává, že navrhovaný poplatek sníží schodek v příštím desetiletí přibližně o 360 miliard dolarů.

Pokud bohatá domácnost již platí 20 % ze svého plného příjmu, nebude podle návrhu platit další daň. Pokud platí méně než 20 %, budou povinny zaplatit "doplatek", aby dosáhly nového minima.

"V důsledku toho tato nová minimální daň odstraní možnost, aby nerealizované příjmy domácností s mimořádně vysokými příjmy zůstaly nezdaněny po celá desetiletí nebo generace," uvádí se v dokumentu.

Nový daňový návrh je součástí Bidenova rozpočtu na rok 2023, který má být zveřejněn v pondělí. Jeho nový plán výdajů by měl v příštím desetiletí snížit deficit o 1,3 bilionu dolarů, jak uvádí informační list, který v sobotu zveřejnil Bílý dům.

Ještě se uvidí, zda Kongres Bidenův návrh prosadí. V loňském roce představili demokraté v Senátu miliardářskou daň, která by zdanila nerealizované kapitálové zisky nejbohatších Američanů. Opatření nakonec neprošlo.

Podle rozpočtového úřadu Kongresu dosáhl federální deficit ve fiskálním roce 2021 téměř 2,8 bilionu dolarů, což je o 360 miliard dolarů méně než v roce 2020.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články