Autor: Petr Jůn

Warren Buffett má k dispozici rekordní hotovost

Společnost Berkshire Hathaway, v jejímž čele stojí nejznámější investor a jeden z nejbohatších lidí této planety Warren Buffett, zveřejnila v sobotu výsledky svého hospodaření za třetí kvartál roku 2021.

Společnost Berkshire Hathaway, v jejímž čele stojí nejznámější investor a jeden z nejbohatších lidí této planety Warren Buffett, zveřejnila v sobotu výsledky svého hospodaření za třetí kvartál roku 2021.

Z nich vyplývá, že společnost dokázala zvýšit svůj provozní zisk na 6,47 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 18% oproti necelým 5,5 miliardám dolarů dosažených ve stejném čtvrtletí o rok dříve. Sama společnost uvedla, že na tento výsledek má vliv oživení ekonomiky a zvýšená poptávka, jež se začala vracet na úroveň před pandemií.

I přes dvouciferný růst tažený zejména železničním a energetickým byznysem společnosti zaostala hodnota provozního zisku za očekáváním analytiků. Příčinou toho měly být výpadky v dodavatelských řetězcích a náklady související s hurikánem Ida a záplavami v Evropě zasahující pojišťovnickou oblast podnikání Berkshire.

Co zaujalo pozornost široké veřejnosti nejvíce, je ovšem rekordní suma hotovosti, jež má konglomerát k dispozici. Ta se vyšplhala na 149,2 miliard dolarů, což je o 5,1 miliard více než v předchozím čtvrtletí. Pro představu, Berkshire má nyní k dispozici více peněz, než kolik činí tržní kapitalizace společností jako Starbucks, Airbnb nebo oblíbené dividendové společnosti 3M.

Způsobeno je to především tím, že Buffett již několik let neuskutečnil žádnou významnou akvizici. Rekordní objem hotovosti byl dosažen i přes výrazný zpětný odkup akcií. Společnost odkoupila vlastní akcie za 7,6 miliard dolarů. Za devět měsíců tohoto roku už bylo tímto způsobem vydáno přes 20 miliard dolarů, čímž se výrazně ohrožuje rekord v této činnosti z minulého roku, kdy celková částka určená pro buyback dosáhla 24,7 miliard dolarů.

Negativním zjištěním by na první pohled mohla být i hodnota čistého zisku. Ten se ve třetím čtvrtletí propadl meziročně o 66% na 10,3 miliardy dolarů. Tento druh zisku v sobě ovšem zahrnuje i nerealizované zisky či ztráty u hodnot investic, a tudíž je výrazně zkreslen značnými výkyvy a nemá velkou vypovídající hodnotu. Buffett zdůraznil, že investoři by neměli klást velký důraz na čtvrtletní změny investičních zisků či ztrát, které jsou obvykle bezvýznamné a mohou být i velmi zavádějící.

To že by se akcionáři Berkshire Hathaway neměli příliš zaobírat krátkodobými výsledky, nýbrž sledovat dlouhodobou návratnost své investice dokládá i růst ceny akcií společnosti, které jsou za poslední rok nahoře o 31,28% a věrohodně tak kopírují celý index S&P 500, který za stejnou dobu vyrostl o 32,31%.

Zdroje: cnbc.com, investopedia.com, unsplash.com

Nejnovější články