Autor: Adam Spáčil

3 nejbezpečnější dividendové akcie na světě

Tyto tři společnosti patří ve svých oborech k nejdominantnějším na světě. Investice do spolehlivých dividendových akcií je pravděpodobně skvělým způsobem, jak čelit poklesům trhu.

Tyto tři společnosti patří ve svých oborech k nejdominantnějším na světě.

Investice do spolehlivých dividendových akcií je pravděpodobně skvělým způsobem, jak čelit poklesům trhu. Ty nejlepší z nich totiž mají tendenci každoročně zvyšovat své výplaty. Jako investor do dividendových akcií mohu potvrdit, že rostoucí příjem v době poklesu trhu nebo recese mi pomáhá v noci klidně spát.

Ne všechny dividendové akcie jsou stejné. Zde jsou však tři společnosti, které vlastním a považuji je za jedny z nejbezpečnějších dividendových akcií na světě.

1. PepsiCo

Index S&P 500 letos zatím klesl o 21 %, ale některé z nejlepších akcií na světě si vedly mnohem lépe. Například společnost PepsiCo (PEP) od začátku roku klesla pouze o 4 %.

Společnost PepsiCo má za sebou 50 po sobě jdoucích let zvyšování výplat a získala tak vzácné ocenění "dividendového krále". A je pravděpodobné, že tato série růstu dividend může pokračovat ještě mnoho let, což je důvod, proč se investoři v letošním roce vrhli na tyto akcie.

Důvodem je například dividendový výplatní poměr akcií, který v současnosti činí 66,8 %. To dává společnosti PepsiCo dostatek kapitálu na rozšíření podnikání, splácení dluhu a zpětný odkup akcií. Společnost má také dostatečnou rezervu, aby mohla udržet dividendu v nezměněné výši v případě dočasného poklesu zisku. Dividendový výnos akcie ve výši 2,8 % je navíc mnohem vyšší než 1,7% výnos indexu S&P 500.

Díky jedinečnému portfoliu značek společnosti PepsiCo, které zahrnuje občerstvení Lay's, Gatorade, Pepsi a Quaker, analytici předpokládají, že společnost v příštích pěti letech dosáhne 7,5% ročního růstu zisku.

Při poměru forwardové ceny k zisku (P/E) ve výši 25 není ocenění akcií výhodné. V podstatě však odpovídá průměrnému budoucímu poměru P/E v odvětví nealkoholických nápojů, který činí 23,8. PepsiCo tak představuje solidní nákup pro investory, kteří hledají okamžitý i budoucí příjem.

2. Vzduchotechnické výrobky a chemikálie

Společnost Air Products & Chemicals (APD) je s více než 750 výrobními závody ve více než 50 zemích jedním z největších světových dodavatelů technických plynů.

Průmyslové plyny jsou důležitými vstupy v mnoha průmyslových odvětvích, jako je elektronika, čistá energie, léčiva, potraviny a nápoje. Celosvětový hospodářský a populační růst je pro trh s průmyslovými plyny dobrou vizitkou. Proto společnost Grand View Research předpokládá, že trh poroste o 6 % ročně z 95,7 miliardy USD v roce 2021 na 147,1 miliardy USD v roce 2028.

Velikost a rozsah společnosti Air Products spolu se slibným výhledem odvětví vysvětlují, proč analytici předpovídají pro příštích pět let 12,1% roční růst zisku.

Díky 20% poklesu ceny akcií společnosti od začátku roku se její dividendový výnos zvýšil na atraktivních 2,7 %. Výplatní poměr akcie bude v roce 2022 činit přijatelných 61,7 %, takže Air Products by neměla mít potíže s prodloužením 40leté série růstu dividend, která z ní činí dividendového aristokrata.

Ocenění společnosti Air Products & Chemicals vypadá dostatečně rozumně na to, aby ji bylo možné na tomto nejistém trhu koupit. To proto, že forwardový poměr P/E akcie ve výši 23 se rovná průměrnému násobku v odvětví ve výši 23,1.

3. General Dynamics

Společnost General Dynamics (GD) působí ve více než 45 zemích a je jedním z největších dodavatelů obranného a leteckého průmyslu.

Neustále rostoucí globální výdaje na obranu se významně podílely na tom, že společnost General Dynamics dokázala v posledních pěti letech dosahovat 6,8% ročního růstu zisku. Vzhledem ke geopolitické nejistotě ve východní Evropě a oživení leteckého průmyslu se analytici domnívají, že společnost v příštích pěti letech dosáhne 11,8% ročního růstu zisku.

Výplatní poměr společnosti se pohybuje kolem 40 %, což je pro tuto dividendovou aristokratku příležitostí, aby navázala na svůj růst dividend.

Akcie General Dynamics od začátku roku vzrostly o 2 %. Přesto mohou investoři do výnosů získat 2,4% dividendový výnos při forwardovém poměru P/E pouhých 17,4. To je o něco méně než průměrný násobek 18,6 pro letecký a obranný průmysl.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články