Autor: Radka Guzi

Otázka bydlení v situaci drahých a nedostupných hypoték

V současné situaci lidé, kteří řeší otázku bydlení musí čelit přísným kritériím hypotečního úvěru a vysokým cenám nemovitostí. Ani ceny za pronájem nejsou vůbec příznivé.

Doby, kdy bylo podstatně jednodušší se rozhodovat mezi tím, jestli bydlet ve vlastním či v podnájmu, jsou už dávno pryč. Trh s realitami dlouhodobě čelil „přehřátí“ ve smyslu vysokých prodejních cen. Na tuto reakci reagovala také Česká národní banka, která postupně „utahovala“ možnosti čerpání hypotečního úvěru. V současné situaci tak lidé, kteří řeší otázku bydlení musí čelit přísným kritériím hypotečního úvěru a vysokým cenám nemovitostí.

Zlevňování nemovitostí?

Majitelé nemovitostí, kteří se aktuálně snaží prodat svoji nemovitost již nejsou v tak výhodné pozici, jako tomu bylo například před rokem a půl. I když se počet zájemců o bydlení nikterak významně nesnížil, radikálně se snížil okruh zájemců, kteří na pořízení vlastní nemovitosti „dosáhnou“.

Majitelé nemovitostí se tak musí vypořádávat s rozhodnutím, zda prodejní cenu nemovitosti snížit nebo počítat s tím, že prodej nemovitosti může být realizován v daleko delším časovém horizontu. Například v Olomouckém kraji již realitní trh zaznamenal určité zlevňování bytů, a to v řádech desítek procent. Není ani výjimkou, že prodejci nemovitosti utrží v současné době i o milion korun českých méně za svojí nabízenou nemovitost.

V obecné statistice se ale žádného výrazného zlevňování nedočteme. Jedná se tedy prozatím spíše o velmi individuální prvek.

Nová výstavba bydlení

Právě ti, kteří si chtějí postavit vlastní dům, čelí těm nejhorším podmínkám. Vysoké úrokové sazby hypotečních úvěrů, drahé energie a drahý stavební materiál stěžují a prodražují postavení vlastního bydlení. Vysoké či „vysoko našponované“ ceny pozemků navíc vlastní bydlení činí i nedostupným pro většinu zájemců o novostavbu.

Lidé, kteří se rozhodnou, že si postaví novostavbu, navíc čelí také tomu, že jejich rozpočtové plány se i několikrát mohou změnit, a to bohužel k horšímu. Již lidé, kteří měli rozestavěno před inflací a energetickou krizí, museli tomuto problému čelit. Což pro ně znamenalo, že museli na své bydlení vynaložit stovek tisíc korun navíc.

Bydlení v pronájmu

Díky situaci na hypotečním trhu, se tak lidé, kteří potřebují bydlet uchylují spíše k variantě bydlení v pronájmu. Zvýšení této poptávky nenechalo na sebe dlouho čekat a taktéž se projevilo v cenách za pronájem. I pronájem je totiž již velmi nákladná záležitost.

Ceny za bytu v pronájmu jsou tak v řádech tisící korun českých vyšší a žádné zlevňování se neočekává. Z bydlení se tak stává mnohem nákladnější položka pro všechny občany, kteří řeší nové bydlení.

Lepší situace je snad už jen v obecních bytech. V těchto bytech se ceny za pronájem tak radikálně nezdražují. Zdražení se zde týká především cen energiích.

Očekávání do budoucna

Odhady pro trh s bydlením nejsou vůbec optimistické. Česká národní banka vydala prohlášení, že vyšší úrokové sazby bude držet do té doby, než se příznivě změní míra inflace. Analytici odhadují, že by to mohlo být o procentní bod, a to až příští rok na podzim. Přitom žádné „rozvolňování“ podmínek pro načerpání hypotečního úvěru se nechystají vůbec.

Když ekonomika čelila finanční krizi v roce 2008, ceny nemovitostí a situace na realitním trhu se zlepšila téměř až po pěti letech.

Zdroje:

unsplash.com

Nejnovější články