Výhled hongkongské ekonomiky pro tento rok

Hongkongská ekonomika byla v posledních letech ochromena obchodní válkou mezi USA a Čínou, domácím politickým nepokojem a i pandemií Covid. Jaký je očekávaný ekonomický výhled města na tento rok?

Hongkongská vláda ve středu oznámila, že utratí více než 21,8 miliard amerických dolarů na boj s pandemií a na podporu ekonomiky. Úřady oznámily, že opatření týkající se koronaviru, budou prodloužena do 20. dubna.

Poloautonomní čínské město zažívá již pátou vlnu viru, přičemž denní počet případů stoupá do rekordních výšin. Ve středu Hongkong ohlásil 8 674 nových případů.

Během středečního rozpočtového projevu finanční ministr Paul Chan řekl, že šíření viru „zasadilo mnoha lidem těžkou ránu, narušilo jejich životy i práci a vážně ovlivnilo provoz malých a středních podniků“.

„V této kritické době potřebujeme nasměrovat více zdrojů, abychom ulevili lidem od strádání a poskytli malým a středním podnikům určitý prostor k oddechu, abychom stabilizovali ekonomiku a udrželi důvěru veřejnosti,“ řekl podle oficiálního překladu svého projevu.


 

Mezi oznámená ekonomická opatření patří:


 

  • 100% snížení daně ze zisku pro podniky a daně z platů pro jednotlivce, omezená na 10 000 hongkongských dolarů (1 280 USD);
  • Poukázky na spotřebu v hodnotě 10 000 hongkongských dolarů;
  • Dotace 10 000 hongkongských dolarů pro dočasně nezaměstnané;
  • Zproštění nájmu pro podniky, které musí být uzavřeny kvůli pravidlům Covid.
  • Rozpočet také přiděluje 22 miliard hongkongských dolarů na „protiepidemická“ opatření. 

 

„Vyčlenil jsem 20 miliard dolarů na další potenciální protiepidemické potřeby. Pokud bude zapotřebí více zdrojů, poskytneme plnou podporu v boji proti epidemii,“ řekl Chan.

Alicia Garcia-Herrero, hlavní ekonom pro Asii a Tichomoří v Natixis, se zmínila, že vyšší výdaje jsou „dobrou zprávou“ a že výdaje je třeba zacílit na lidi a podniky, kteří to nejvíce potřebují.


 

Ekonomický výhled


 

Po dvou po sobě jdoucích letech poklesu, zaznamenala celková hongkongská ekonomika v roce 2021 „viditelné oživení“ s růstem 6,4 %, řekl Chan.

Pro rok 2022 předpověděl růst o 2 % až 3,5 % a uvedl, že výhled je zatím pozitivní.

Garcia-Herrero má podobný názor. Dle ní jsou předpovědi růstu města zatím optimistické. Natixis vidí ekonomický růst mírně pod 2 % pro rok 2022, a to za předpokladu, že současná vlna Covid odezní do konce března. Dodala, že letošní stimul je „ještě důležitější“ než loňský, protože růst bude pomalejší.

Hongkongská ekonomika byla v posledních letech ochromena obchodní válkou mezi USA a Čínou, domácími politickými nepokoji a pandemií Covid.

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash

Nejnovější články