Výprodej na trhu: 3 akcie s nejnižší cenou za poslední roky

Letošní výprodej na trhu způsobil, že tyto společnosti jsou extrémně levné. Je to oficiální: S&P 500 se nachází v medvědím trhu, který je definován jako pokles indexu o 20 % nebo více.

Letošní výprodej na trhu způsobil, že tyto společnosti jsou extrémně levné.

Je to oficiální: S&P 500 se nachází v medvědím trhu, který je definován jako pokles indexu o 20 % nebo více. Od roku 1950 se v indexu S&P 500 odehrálo 11 medvědích trhů, které v průměru trvaly od začátku do konce přibližně jeden rok.

Výprodeje mohou pro investory představovat skvělou příležitost, jak nakoupit oslabené společnosti za nízké ceny. Zde jsou tři akcie, které se obchodují blízko nejnižšího ocenění za posledních pět a více let.

1. PayPal ještě nikdy nebyl tak levný

Společnost PayPal (PYPL) provozuje rozsáhlou platební síť, která spojuje 392 milionů spotřebitelů s 34 miliony obchodníků po celém světě.

Během dvou let vzrostl celkový objem plateb o 30 % ročně a poprvé překročil 1 bilion dolarů. Investoři byli nadšeni a měli vysoká očekávání, přičemž po většinu loňského roku oceňovali akcie v rozmezí 50 až 75násobku zisku měřeného poměrem ceny k zisku (P/E).

Situace se změnila k horšímu, když vedení společnosti snížilo prognózy zisku pro letošní rok. Loni platební gigant předpovídal růst tržeb o 18 %, během únorového hovoru k výsledkům pak tento odhad snížil na 15 až 17 %. V dubnu tento odhad dále snížil na 11 až 13 %.

Investoři v reakci na to akcie vyprodali a jejich poměr P/E je 24,3, což je nejnižší hodnota od návratu společnosti PayPal na veřejné trhy v roce 2015.

Ačkoli PayPal může krátkodobě trpět kvůli potenciálnímu zpomalení ekonomiky, což se odráží v jeho prognózách, stále vykazuje solidní dlouhodobý růst a je jednou z akcií, které budu v nadcházejících měsících pozorně sledovat.

2. Goldman Sachs nebyl tak levný od roku 2011.

Investiční banky v loňském roce zažívaly obrovský rozmach, protože fúze a akvizice a primární veřejné nabídky akcií (IPO) prudce vzrostly, což pomohlo Goldman Sachs (GS -1,82 %) dosáhnout rekordního roku s nárůstem příjmů o 33 % na 59 miliard USD.

Letošní rok byl jiný. Inflace se dostala do popředí a Federální rezervní systém je odhodlán zvyšovat úrokové sazby, dokud se nezmírní. Zvyšování úrokových sazeb vytváří pro investory nejistotu a způsobuje zvýšenou volatilitu napříč třídami aktiv.

Nejistota ohledně ekonomiky vede k tomu, že do doby, než se podmínky zlepší, vstupuje na burzu prostřednictvím IPO méně společností. Společnost Renaissance Capital uvedla, že aktivita v oblasti IPO dosáhla nejnižší úrovně za posledních šest let.

Goldman Sachs je navzdory snaze o diverzifikaci velmi závislá na příjmech z investičního bankovnictví a v prvním čtvrtletí její příjmy z investičního bankovnictví klesly o 38 %, což způsobilo pokles celkových příjmů o 27 %.

Ukazatel P/E je na úrovni 5,6, což je nejnižší hodnota od roku 2011, kdy se investiční banky ještě zotavovaly z velké recese. I když se Goldman Sachs obchoduje za levnou hodnotu, rád bych před nákupem akcií viděl stabilizaci úrokových sazeb a opětovné zvýšení obchodní aktivity.

3. Společnost T. Rowe Price nebyla tak levná od roku 1990.

T. Rowe Price (TROW) aktivně spravuje investice pro jednotlivce a podniky, což znamená, že její portfolio manažeři a analytici vybírají investice pro klienty. Aktivní správci konkurují pasivnímu investování, jehož cílem je vyrovnat se výkonnosti akciového indexu. Popularita pasivních investic vzrostla díky fondům obchodovaným na burze (ETF), které jsou pro investory levnější.

Zdá se, že přechod k pasivním fondům snížil atraktivitu společnosti T. Rowe Price pro investory - akcie se obchodují s poměrem P/E 8,6, což je nejnižší hodnota od roku 1990. Společnost T. Rowe Price čelí protivětru v podobě růstu pasivních fondů, ale aktivní manažeři se v brzké době nikam nechystají.

Zatímco pasivní investice odebírají aktivním správcům zakázky, společnost T. Rowe Price v posledním desetiletí zvyšovala objem spravovaných aktiv o 12 % ročně. Příjmy a čistý zisk rostly v tomto období ročním tempem 10 % a 14 %.

Společnost T. Rowe Price loni koupila společnost Oak Hill Advisors za 4,2 miliardy dolarů v hotovosti a akciích, čímž klientům umožnila přístup na alternativní investiční trhy a zároveň rozšířila svou globální působnost.

Společnost má silnou rozvahu s více než 2 miliardami dolarů v hotovosti a dlouhodobé investory odměňuje zvyšováním dividend již 36 let v řadě. Společnost T. Rowe Price čelí v krátkodobém horizontu protivětru způsobenému volatilitou trhu, ale při současném ocenění se jeví jako dobrý dlouhodobý nákup.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články