Ceny ropy klesly o 4% a to na šestitýdenní minimum

Ceny ropy v pátek klesly na šestitýdenní minimum. Můžou za to nově vzniklé uzavírky (lockdowny) některých zemí kvůli další vlně pandemie Coronaviru. Právě kvůli tomu rostou obavy z poptávky a tak i cena nabídky klesá.

Ceny ropy v pátek klesly na šestitýdenní minimum. Můžou za to nově vzniklé uzavírky (lockdowny) některých zemí kvůli další vlně pandemie Coronaviru. Právě kvůli tomu rostou obavy z poptávky a tak i cena nabídky klesá.

Americký benchmarking, tedy nepřetržitý a systematický proces porovnávání a měření produktů, zjistil propad u ropy o více než 4 % na seance 75,37 USD, což je cena, která nebyla zaznamenána od 7. října.

Ropa se dříve během dne obchodovala v kladných číslech, avšak po zprávách o rakouských počtech nakažených klesla do záporných hodnot. Oživení poptávky bylo hlavním motorem letošního oživení cen ropy a jakýkoli náznak toho, že by poptávka mohla opět zeslábnout, děsí veškeré účastníky ropného trhu. Uzavírky států oslabují poptávku po ropných produktech. Lidé nedojíždí do práce a podniky jsou uzavřené. Pokud se navíc opatření rozšíří mimo Rakousko i do jiných částí Evropy nebo i jiným směrem, mohlo by to ve finále uvrhnout trh do převisu nabídky.

„Trh stále zůstává v zásadě v dobré pozici, ale  uzavírky jsou nyní zjevným rizikem, pokud ostatní země budou následovat příklad Rakouska,“ řekl Craig Erlam, senior analytik ve společnosti Oanda. "Pohyb pod 80 USD by mohl prohloubit korekci a možná stáhnout cenu zpět k regionu středních 70 USD," dodal.

Prosincový futures kontrakt vypršel tento pátek, aktivněji obchodovaný kontrakt na lednové dodávky klesl o 3,8 % na 75,44 USD za barel. Futures na ropu Brent se poprvé od 1. října obchodovaly až za 78,15 USD.

WTI i Brent jsou na cestě ke čtvrtému týdnu ztrát v řadě, což je nejdelší týdenní série ztrát od března 2020.

„Mírný pokles poptávky po palivu, pravděpodobně kvůli sezónním změnám jízdních návyků, přispívá výhledově i k určitému zlevnění cen i na pumpě,“ řekl v pondělí mluvčí Ropa AAA a dodal, že „pokračující napjaté dodávky ropy pravděpodobně udrží ceny paliv kolísavé a to místo toho, aby na nějakou dobu spadly níž.“

Zatímco páteční pokles je u ropy největší od července, tato komodita v posledních několika týdnech klesá.

„Pokud chce americká prezidentská administrativa pozornost trhu s ropou, nyní ji má, protože všechny oči jsou upřeny na Washington, který neví zda svým  koordinovaným úsilím vyvinout další tlak na snižování cen ropy.“ řekla k tématu Louise Dickson, hlavní analytička ropných trhů společnosti Rystad Energy. „Spojené státy od léta veřejně zkoumají trh s ropou, zejména OPEC+, aby uvolnily dodávky a poskytly cenovou úlevu, a další dovážející země jako Čína, Indie a Japonsko se připojují k chóru.”Dodala.

To znamená, že analytici poznamenali, že uvolnění ropy by pravděpodobně nemělo dlouhodobý dopad.

"Zatímco takové rozhodnutí by vedlo ke snížení cen, mohlo by to zaplnit mezeru pouze během dočasného přerušení výroby, nikoli vyřešit strukturální problémy nedostatečného investování a rostoucí poptávky," uvedla UBS ve zprávě pro klienty z 5. listopadu.

Cena ropy v průběhu roku 2021 neustále stoupala, přičemž 25. října dosáhla sedmiletého maxima 85,41 USD. Od té doby klesla doteď o 11,5 %.  Navzdory nedávnému oslabení je ropa v USA tento rok stále o 55 % dražší, podobný trend panuje i všude ve světě, tedy prozatím i u nás.

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash 

Nejnovější články