Autor: Radka Guzi

Co když Rusko vypne plyn? Evropa posuzuje své možnosti

Rusko bylo několik měsíců obviňováno z úmyslného narušení dodávek plynu, aby využilo svou roli hlavního dodavatele energie do Evropy uprostřed eskalujícího sporu s Ukrajinou.

Rusko bylo několik měsíců obviňováno z úmyslného narušení dodávek plynu, aby využilo svou roli hlavního dodavatele energie do Evropy uprostřed eskalujícího sporu s Ukrajinou. Kreml opakovaně zpochybnil tvrzení, že používá plyn jako geopolitickou zbraň, přičemž Gazprom uvedl, že splnil své smluvní závazky vůči zákazníkům. Nyní, když napětí mezi Ruskem, Ukrajinou a Západem vrcholí, jsou energetičtí analytici hluboce znepokojeni rizikem úplného přerušení dodávek do EU. Eskalace napětí mezi Ruskem, Ukrajinou a Západem zesílila obavy o budoucnost toků ruského plynu do Evropské unie, přičemž zákonodárci a poskytovatelé energie se snaží připravit nouzové plány.

Prezident Joe Biden varuje, že existuje „zřetelná možnost“, že by Rusko mohlo napadnout Ukrajinu již příští měsíc, protože Kreml uvádí, že je „malá půda pro optimismus“ poté, co USA odmítly její hlavní požadavky na vyřešení krize.

Rusko shromáždilo odhadem 100 000 vojáků poblíž ukrajinských hranic, ale popírá, že by plánovalo vstoupit do bývalé sovětské republiky.

„Dodávky zemního plynu v Evropě jsou hluboko pod jejich typickými normami a zásobami, takže klíčovou otázkou, kterou je třeba si položit, je, zda má Evropa dostatek zásob zemního plynu, aby přežila,“ uvedl Rob Thummel, senior portfolio manažer v energetické investiční společnosti TortoiseEcofin, ve výzkumné zprávě.

„Vzhledem k tomu, že zbývá hodně zimy, myslím, že existují scénáře, kdy by to mohlo být opravdu náročné a zásoby by mohly klesnout opravdu nízko. Evropa potřebuje Rusko z energetického hlediska a energie je tak nezbytná, že bude velmi obtížné přerušit dodávky pro obě strany,“ dodal.

Rusko bylo několik měsíců obviňováno z úmyslného narušení dodávek plynu, aby využilo svou roli hlavního dodavatele energie do Evropy uprostřed eskalujícího sporu s Ukrajinou.

Toky ruského plynu do Evropy byly dlouhodobě nižší, než se obvykle očekávalo, přičemž političtí analytici naznačují, že Moskva záměrně zadržela dodávky ve snaze urychlit certifikaci vysoce sporného plynovodu Nord Stream 2.

Údajná úloha Ruska při zhoršování energetické krize v Evropě byla dokonce předmětem vzácného veřejného pokárání ze strany Mezinárodní energetické agentury, kdy tato skupina vyzvala Rusko, aby zvýšilo dostupnost plynu pro Evropu a zajistilo, že skladovací zásoby budou naplněny na odpovídající úroveň během období vysoká zimní poptávka.

Kreml opakovaně zpochybnil tvrzení, že používá plyn jako geopolitickou zbraň, přičemž státní Gazprom uvedl, že splnil své smluvní závazky vůči zákazníkům.

Nyní, když napětí mezi Ruskem a Ukrajinou dosahuje horečky, jsou energetici analytici hluboce znepokojeni rizikem úplného přerušení dodávek do EU, která dostává zhruba 40 % svého plynu přes ruské plynovody a několik z nich vede přes Ukrajinu.

Co může Evropa dělat, pokud dojde k přerušení toků plynu?

Vyhlídka na přerušení dodávek ruského plynu je považována za pravděpodobnou, že bude mít vážné důsledky pro veřejné zdraví a ekonomické důsledky, zejména pokud by takový scénář mohl přijít uprostřed zimy a uprostřed pandemie koronaviru.

Energetičtí analytici z poradenské společnosti Eurasia Group pro politická rizika se domnívají, že nejhorší scénář, kdy Rusko náhle přeruší veškeré dodávky do Evropy, je také nejméně pravděpodobným scénářem. Částečně je to proto, že takový krok by pro Moskvu měl velké finanční náklady a zároveň by vyvolal koordinované úsilí států EU trvale snížit dovoz plynu z Ruska. „I když je úplné přerušení vývozu ruského plynu do EU nepravděpodobné, tamní úředníci a poskytovatelé energie připravují nouzové plány,“ uvedli analytici z Eurasia Group.

Například evropské energetické společnosti během vánočního a novoročního období zvýšily objednávky přepravovaného nákladu zkapalněného zemního plynu, zejména z USA a Kataru, které mají jen v lednu dorazit do Evropy přibližně 100 nákladů. Eurasia Group uvedla s odkazem na údaje o sledování lodí, že to odráží nárůst zhruba o 40 % oproti předchozímu rekordu v březnu 2021.

Tyto přílivy dodávek zemního plynu, i když jsou nákladné, pravděpodobně „významně“ pomohou regionům západní Evropy a Středomoří, ale nepředpokládá se, že by byly tak užitečné pro vnitrozemské regiony střední a východní Evropy.

V případě úplného zastavení dodávek ruského plynu do EU analytici Eurasia Group uvedli, že přicházející flotila LNG by byla „nedostatečná“ k pokrytí evropské poptávky po plynu, přičemž ceny plynu v tomto scénáři vyskočily „na bezprecedentní úroveň“.

Kromě objednání co největšího množství nákladů na LNG analytici Eurasia Group uvedli, že evropské možnosti, jak zmírnit úplné přerušení dodávek, by spočívaly v požadavku na alternativní plynovody, jako je Alžírsko, Ázerbájdžán a Norsko, aby maximalizovaly tlak v potrubí, což by znamenalo úplné odfouknutí všech dostupných zásob plynu v celé zemi.

EU, aktivaci všech dostupných alternativních zdrojů energie a vytápění a v případě potřeby nařízení omezování poptávky.

S eskalací napětí je možná pravděpodobnější částečné přerušení toků ruského plynu do EU přes Ukrajinu.

„To by stále způsobilo značné ekonomické škody a pravděpodobně by vedlo k některým lokalizovaným nedostatkům vytápění a elektřiny, zejména v jihovýchodní Evropě, která již utrpěla podobná přerušení během ruského přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu v letech 2008/2009,“ uvedli analytici Eurasia Group.

„Pokud by se to stalo, Moskva by se pravděpodobně pokusila ochránit své největší zákazníky, Německo a Itálii, před nejhorším dopadem,“ dodali s tím, že sankce USA nebo EU by se pravděpodobně vyhýbaly zacílení na zbývající ruský vývoz plynu do Evropy, protože by to způsobilo příliš. mnoho škod.

Přesměrovatelná kapacita

„Nejpravděpodobnějším scénářem je pokračování toků,“ konstatoval po telefonu Tom Marzec-Manser, vedoucí evropský analytik plynu v energetické poradenské společnosti ICIS.

„Gazprom dodával Evropské unii a jejím zákazníkům v Evropské unii dlouhodobé smlouvy důsledně po celá desetiletí bez ohledu na stav vztahů mezi Západem a Ruskem a/nebo Sovětským svazem,“ dodal.

„A pro Rusko bude nesmírně důležité i nadále dodávat svým hlavním zákazníkům především do míst, jako je Německo a Itálie, a v menší míře do Francie a Rakouska.

Marzec-Manser uvedl, že scénář, ve kterém by Rusko nebylo schopno, ale ochotno dodávat plyn evropským zákazníkům, kvůli ekonomickým sankcím nebo pokud je považováno za nebezpečné dodávat plyn potrubím přes Ukrajinu – nemusí nutně vést k náhlému přerušení dodávek.

„Určitě existuje přesměrovatelná kapacita na jiných trasách na trh,“ vysvětlil Marzec-Manser a poznamenal, že objemy, které v současnosti tranzit přes Ukrajinu mohou být přesměrovány přes Polsko.

Cena plynu v nizozemském uzlu TTF, evropském benchmarku pro obchodování se zemním plynem, se v pátek ráno podle newyorské mezikontinentální burzy zvýšila o 0,5 % na 92,8 eura (103,3 dolaru) za megawatthodinu.

Index TTF na měsíc dopředu klesl z vrcholu 113 eur v prosinci, ale zůstává na zvýšených úrovních, částečně kvůli přetrvávajícím obavám z Ruska a eskalaci napětí s Ukrajinou.

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články