Autor: Adam Spáčil

Levná ruská ropa míří kvůli rozsáhlým sankcím do Číny a Indie

Rozsáhlé sankce proti Rusku zasáhly vývoz ropy z této země a snížily ceny natolik, že některé kupce z Číny a Indie zlákaly k odběru některých nákladů.

Rozsáhlé sankce proti Rusku zasáhly vývoz ropy z této země a snížily ceny natolik, že některé kupce z Číny a Indie zlákaly k odběru některých nákladů.

Rusko je třetím největším producentem ropy na světě, ale po invazi na Ukrajinu se dostalo do nemilosti kupujících a investorů. USA a Spojené království zakázaly dovoz ruské ropy, ale ani jedna ze zemí není velkým odběratelem ruských energetických produktů. Evropská unie, která je závislá na Rusku, pokud jde o 40 % zemního plynu a přibližně 30 % ropy, rovněž zvažuje zákaz. Mezitím se z ruského trhu stahují energetické společnosti, od producenta BP až po firmu Schlumberger, která poskytuje ropné služby.

Přestože futures na ropu Brent prudce vzrostly, ruská vlajková loď Ural se podle společnosti S&P Global Commodity Insights obchoduje s rekordním diskontem vůči Brentu.

Ve středu společnost S&P Global Platts ocenila ropu Urals na cenu ropy Brent, která je referenční cenou fyzických nákladů severomořské ropy, s rekordní slevou přibližně 31 dolarů za barel. To je podle S&P přibližně trojnásobek diskontu 11 dolarů za barel z 24. února - dne, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

Mezitím roste cena ropy Brent, která podle agentury S&P ve středu dosáhla 126,50 USD za barel, což je přibližně o 20 % více než 106,52 USD za barel 24. února. Světové ceny ropy se tento měsíc vyšplhaly na 14letá maxima v důsledku obav z výpadku nabídky v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině.

Podle agentury S&P, která se odvolává na obchodní zdroje, nakupují významní spotřebitelé mimo Evropu, jako je Čína a Indie, náklad uralské ropy. Ani jedna ze zemí Rusko za válku na Ukrajině otevřeně neodsoudila.

Vzhledem k tlaku na zbytek světa, aby Rusko odřízl, vyjednávají čínští kupci o obchodech soukromě, místo aby pořádali veřejná výběrová řízení, uvedla agentura Bloomberg. Začátkem tohoto měsíce se společnost Shell omluvila za to, že po zahájení války nakoupila ruskou ropu.

Podle agentury Bloomberg, která se odvolává na obchodníky, jsou mezi zájemci o nákup ruské ropy čínští státní zpracovatelé a nezávislé rafinerie.

Podle agentury S&P, která se odvolává na údaje čínské Generální celní správy, bylo Rusko druhým největším dodavatelem ropy do Číny již v roce 2021. Podle úterní zprávy Federální rezervní banky v Dallasu je však nepravděpodobné, že by Čína odebírala mnohem více ruské ropy, vzhledem k tomu, že má velmi malou volnou kapacitu na klíčových ropovodech a přepravních trasách.

Indie mezitím v letošním roce zvýšila nákupy ruské ropy. Podle agentury Bloomberg Indie od konce února nakoupila nejméně 13 milionů barelů ropy Urals, což představuje přibližně 430 000 barelů denně, tedy prakticky dvojnásobek toho, co dříve z Ruska dovážela.

Ruská ropa představuje zlomek indické poptávky po ropě, která činí 5 milionů barelů denně, uvedl tamní deník Economic Times s odvoláním na ministra ropného průmyslu Hardeepa Singha Puriho.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články