Nejlepší dividendové akcie pro celoživotní pasivní příjem

Tato dividendová akcie je pravděpodobně králem pasivních příjmů. Někteří říkají, že jedinou zárukou v životě je smrt a daně, ale co kdyby existovala ještě třetí záruka? Mohla by to být společnost Procter & Gamble (PG -0,72 %), která vyplácí dividendu.

Tato dividendová akcie je pravděpodobně králem pasivních příjmů.

Někteří říkají, že jedinou zárukou v životě je smrt a daně, ale co kdyby existovala ještě třetí záruka? Mohla by to být společnost Procter & Gamble (PG), která vyplácí dividendu. Tento gigant v oblasti spotřebního zboží ji vyplácí každý rok od svého založení v roce 1890 a posledních 66 let ji každoročně zvyšuje.

Pravděpodobně vás zajímá, zda budoucnost vypadá stejně zářivě jako minulost, a máte štěstí. Zde jsou tři důvody, proč by vám společnost Procter & Gamble mohla platit po zbytek života.

1. Pokladnice odolných značek

Procter & Gamble je konglomerátem výrobků pro domácnost, což znamená, že společnost vlastní různé značky, které však fungují a prodávají pod vlastní identitou.

Vlastní například značku pracího prášku Tide. Značku Tide však uvidíte pouze tehdy, když na ni uvidíte reklamu nebo si ji půjdete koupit do obchodu. Jediným vodítkem, že společnost Procter & Gamble tuto značku vlastní, je malá poznámka na etiketě.

Desítky značek společnosti zahrnují dohromady tisíce produktů. Má 10 kategorií výrobků, mezi něž patří volně prodejné léky, čisticí prostředky, péče o vlasy, zubní výrobky, prostředky osobní hygieny a další. Prodává výrobky po celém světě, což dohromady činí roční obrat více než 76 miliard dolarů.

Tolik značek dává společnosti Procter & Gamble také možnost pružně se přetvářet, jako tomu bylo v roce 2010, a proto je vidět pokles příjmů. V roce 2016 prodala některé produktové řady, například baterie Duracell, společnosti Berkshire Hathaway za 2,9 miliardy dolarů v akciích. Společnost Procter & Gamble může rozvíjet značky a pak je prodat, když se rozhodne, a často tak získat značný kapitál.

2. Dividenda je evangelium

Málokterá společnost dokáže zvyšovat dividendu každý rok po celá desetiletí; u těch, které to dělají, se dividenda stává součástí jejich identity. Zeptejte se kteréhokoli akcionáře, proč vlastní akcie dividendového aristokrata nebo dividendového krále (společnosti s 25 a 50letým růstem dividend), a pravděpodobně se poměrně rychle dozvíte, že jde o dividendu.

Společnost Procter & Gamble je díky své 66leté historii dividendovým králem a jednou z nejdéle aktivně rostoucích dividendových akcií, čehož si vedení společnosti cení. Jistě, minulé výsledky nezaručují budoucí výsledky, ale pokud něco, tak to ukazuje závazek společnosti Procter & Gamble k dividendě, takže investoři si mohou být jisti, že výplata je prioritou.

V současné době akcie nabízí dividendový výnos 2,74 %.

3. Téměř neproniknutelná rozvaha

Společnosti nevyplácejí dividendy v naději, ale v hotovosti, takže si musí být schopny dovolit hotovostní výdaje na výplatu dividend a jejich každoroční růst. Společnost Procter & Gamble má třídílnou záchrannou síť, která prakticky zajišťuje její schopnost dovolit si vyplácet dividendu.

Zaprvé, dividendu si může dovolit organicky, a to jednoduše z volného peněžního toku, který podnik každoročně generuje. Dividendový výplatní poměr je v současné době pouhých 62 %.

Řekněme, že hypoteticky podnik zatne tipec a peněžní zisky prudce klesnou. V takovém případě by společnost Procter & Gamble mohla sáhnout do své rozvahy, aby v nejbližší době pokryla svou dividendu. V současné době má v rozvaze 8,5 miliardy dolarů v hotovosti, což je zhruba roční hodnota dividend.

Společnost má také konzervativní poměr dluhu k EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací), který činí pouze 1,5. Jinými slovy, v případě potřeby si může snadno půjčit peníze.

A kdyby vše selhalo, Procter & Gamble má desítky značek a může jednu nebo některé z nich prodat, čímž by mohl získat miliardy.

Společnost může dividendu snadno financovat ze stávajících zisků, takže to vše pravděpodobně zůstane v části této diskuse "co by, kdyby".

Výstupy pro investory

Procter & Gamble splňuje všechny aspekty toho, co hledáte u dividendových akcií. Příjmy společnosti se v průběhu let ukázaly jako trvalé a díky mnoha produktům nežije ani neumírá jen díky jedné části svého podnikání.

Je vysoce ziskový a svou firemní kulturu postavil na sdílení zisků s investory. Její růst dividend patří k nejdelším na Wall Street.

Nejdůležitější je, že společnost Procter & Gamble je finančně disciplinovaná, má silnou rozvahu a bonus v podobě značek, které může kdykoli prodat, aby získala další hotovost.

Když to všechno sečtete, zjistíte, že v dohledné budoucnosti nebude mít akcie lepší pozici pro výplatu dividend než Procter & Gamble.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články