Meta právě hodila společnosti Nvidia obrovské záchranné lano

I v době technologické recese chce Meta zvýšit počet GPU používaných v datových centrech na pětinásobek.

I v době technologické recese chce Meta zvýšit počet GPU používaných v datových centrech na pětinásobek.

V sektoru polovodičů panuje kyselá nálada, protože se stupňují obavy z recese. Minulý týden se objevily zprávy, že vysoce prosperující výrobce grafických čipů Nvidia (NVDA) by mohl zastavit růst ve svém velkém herním segmentu.

Ekonomiky se otevírají a inflace snižuje kupní sílu spotřebitelů, což snižuje poptávku po počítačích, telefonech a videohrách. Nedávný krach kryptoměn mezitím vedl k přebytku použitých grafických čipů Nvidia, které se používají při těžbě kryptoměn, protože těžaři je vyřadili do distribučních kanálů. Není divu, že se minulý týden objevila zpráva, že společnost Nvidia požádala slévárenského partnera Taiwan Semiconductor Manufacturing o odložení výroby svého nového čipu RTX GeForce 40 v letošním roce. TSM odmítla, což znamená, že Nvidia bude možná muset v roce 2022 přijmout obrovské množství zásob.

Zatímco krátkodobé vyhlídky herních grafických procesorů jsou chmurné, segment datových center společnosti Nvidia právě získal dobré zprávy z nepravděpodobného zdroje.

Meta zpomaluje nábor zaměstnanců, ale zvyšuje investice do GPU.

Další špičkovou technologickou společností, která pociťuje počátky hospodářského poklesu, je Meta Platforms (META). Produktový ředitel Chris Cox minulý týden rozeslal zaměstnancům zprávu, ve které uvedl, že Meta by měla být připravena "bezohledněji stanovit priority" a že "se nacházíme ve vážné době a protivítr je silný". Musíme bezchybně plnit úkoly v prostředí pomalejšího růstu, kdy by týmy neměly očekávat obrovské přílivy nových inženýrů a rozpočtů." V následné sekci otázek a odpovědí generální ředitel Mark Zuckerberg řekl: "Kdybych si měl vsadit, řekl bych, že to může být jeden z nejhorších poklesů, které jsme v nedávné historii zažili."

Není jasné, zda Zuckerberg myslel akcie společnosti Meta, růst tržeb nebo širší ekonomiku, ale jedno je jasné: Meta snižuje náklady. Zuckerberg na schůzce nastínil plán zpomalit nábor inženýrů v tomto roce na 6 000 až 7 000, což je méně než jeho původní cíl 10 000 při vstupu do roku 2022. Zuckerberg také uvedl, že společnost bude "přitvrzovat" vůči zaměstnancům v naději, že ti, kteří nedosahují dostatečných výsledků, společnost dobrovolně opustí.

Utahování opasků velkých technologických společností by mělo být špatné pro jejich dodavatele, včetně polovodičových společností, jako je Nvidia. Na stejném setkání však Zuckerberg a Cox také nastínili cíl zvýšit do konce roku počet grafických procesorů ve svých datových centrech na pětinásobek. Tato masivní investice by měla být pro společnost Nvidia, která je jednoznačným lídrem v oblasti grafických procesorů pro datová centra, přínosem.

Proč GPU?

Společnost Meta si sice kvůli tlaku na příjmy z reklamy utahuje opasek, ale zároveň tvrdě soupeří se společností TikTok. Investice do grafických procesorů je zaměřena na vybudování Discovery Engine pro nový produkt Reels a další obsah, s nímž společnost počítá a který by mohl snížit náskok TikToku v oblasti krátkých videí.

Discovery Engine, který Meta buduje, bude využívat velmi sofistikovanou umělou inteligenci (AI), která bude doporučovat příspěvky a videa přizpůsobená zvyklostem uživatelů a zájmům jejich přátel. Již na konferenčním hovoru s analytiky za první čtvrtletí Zuckerberg představil svou vizi:

Myslím si, že v budoucnu se lidé budou stále častěji obracet na vyhledávače založené na umělé inteligenci, aby je bavily, učily je novým věcem a spojovaly je s lidmi, kteří mají stejné zájmy. Věřím, že naše investice do umělé inteligence, všechny různé typy obsahu, které podporujeme, a naše práce na vytváření nejlepších platforem pro tvůrce, které jim umožní vydělávat si na živobytí, budou naše služby stále více odlišovat od zbytku odvětví a budou hnacím motorem našeho úspěchu. Zjišťujeme také, že ambiciózní vize týkající se budování světového Discovery Engine přitahuje k práci na tomto programu spoustu nejtalentovanějších lidí z oblasti AI.

Proto by trh datových center mohl zůstat silný.

Vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém zvyšuje sazby a zpřísňuje hospodářské podmínky, dojde přinejmenším ke zpomalení růstu, v horším případě k recesi. To se již projevuje na trhu s osobními počítači a chytrými telefony. Vysoká inflace vycházející z pandemie vedla k tomu, že se poptávka dostala do vzdušné kapsy a spotřebitelé stále používají počítače nebo telefony, které si zakoupili v roce 2020 a na začátku roku 2021.

Investice společnosti Meta do GPU však ukazuje, že velké společnosti investují do AI a cloud computingu ze strategických konkurenčních důvodů. Obecně platí, že AI a automatizace vedou také ke zvýšení produktivity a efektivity, což snižuje celkové náklady. Proto je méně pravděpodobné, že tyto výdaje budou v době poklesu ovlivněny, než je tomu u trhů zaměřených na spotřebitele. To je pravděpodobně důvod, proč byl generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang ještě koncem května tak přesvědčen o výhledu segmentu datových center. Za zmínku stojí, že zatímco Nvidia a konkurenční Advanced Micro Devices požádaly TSM o zpomalení výroby čipů pro notebooky a hry, nepožádaly o odložení výroby špičkových čipů pro servery.

Investoři, kteří chtějí nakupovat polovodičové akcie za tyto pokleslé ceny, by se pravděpodobně měli zaměřit na akcie s velkou expozicí vůči cloudovým datovým centrům a umělé inteligenci. Tyto strategické investice se v roce 2022 pravděpodobně udrží mnohem lépe než ty, které jsou zaměřeny na spotřební zařízení.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články