Ropný gigant Shell uzavírá dohodu o nákupu energie z největší větrné farmy na světě

Společnost Shell oznámila, že podepsala dohodu o nákupu energie z projektu označovaného jako "největší větrná farma na světě".

Společnost Shell oznámila, že podepsala dohodu o nákupu energie z projektu označovaného jako "největší větrná farma na světě". 

Tato patnáctiletá smlouva o nákupu elektřiny se bude týkat 240 megawattů z Dogger Bank C. Větrná farma Dogger Bank bude umístěna ve vodách u pobřeží severovýchodní Anglie. Nová dohoda navazuje na předchozí dohodu o nákupu 480 MW z Dogger Bank A a B, což znamená, že její celkový odběr bude činit 720 MW.

"Smlouvy o komerčním prodeji elektřiny zajišťují prodej zelené energie, která je vyrobena z třetí fáze větrné farmy na britském trhu s elektřinou, až bude uvedena do komerčního provozu, " uvedla společnost. 

Dogger Bank A a B představují společný podnik společnosti Equinor, SSE Renewables a Eni, v němž mají tyto společnosti podíl 40%, 40% a 20 %. Tento měsíc bylo oznámeno, že společnost Eni získá také 20 % podíl v Dogger Bank C. Equinor a SEE Renewables si ponechají každý 40 % podíl. Tato transakce by měla být dokončena v prvním čtvrtletí roku 2022. 

"Po dokončení všech tří fází, což se očekává do března roku 2026, bude Dogger Bank největší větrnou farmou na moři a na světě," uvedla v prohlášení Dogger Bank Wind Farm.

Navzdory uzavírání obchodů, které souvisejí s obnovitelnými zdroji energie, zůstává společnost Shell významným hráčem v oblasti těžby ropy a zemního plynu. Také se zavázala, že do roku 2050 se stane energetickou společností s nulovými čistými emisemi. V únoru společnost potvrdila, že její celková produkce ropy byla na vrcholu v roce 2019, také uvedla, že její celkové emise uhlíku byly v roce 2018 na vrcholu, celkem 1,7 metrických gigatun ročně. Na počátku tohoto roku nařídil nizozemský soud společnosti Shell, aby přijala trochu agresivnější opatření vedoucí se snížení emisí uhlíku a do roku 2030 je snížila o 45% oproti úrovni z roku 2019. Toto rozhodnutí je považováno za první případ v historii, kdy byla společnost právně zavázána, aby sladila svou politiku s Pařížskou dohodou z roku 2015. Shell se proti rozsudku odvolá, což na druhou stranu zkritizovali klimatičtí aktivisté. 

V říjnu miliardář a aktivistický investor Dan Loeb vyzval společnost, aby se rozdělila na více společnosti, což by posílilo její výkonost a tržní pozici. Loebův dopis vzala společnost Shell na vědomí s tím, že v současné době pravidelně přezkoumává a vyhodnocuje strategii se zaměřením na vytváření hodnoty pro akcionáře. V polovině listopadu oznámila, že se přesune z Nizozemí do Velké Britanie, podle plánu by se název firmy změnil z Royal Dutch Shell plc na Shell plc.

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články