Autor: Adam Spáčil

Tesla dodala v prvním čtvrtletí 310 048 elektromobilů

Společnost Tesla právě oznámila údaje o výrobě a dodávkách vozidel za první čtvrtletí roku 2022.

Společnost Tesla právě oznámila údaje o výrobě a dodávkách vozidel za první čtvrtletí roku 2022.

Zde je uvedeno, jak se jim dařilo:

Dodávky elektromobilů (celkem): 310 048 kusů

Výroba elektrických vozidel (celkem): 305 407 kusů

Ve stejném období loňského roku dodala Tesla 184 800 elektromobilů a vyrobila 180 338 vozů.

Podle společnosti Tesla tvořily vozy Model 3 a Model Y v prvním čtvrtletí roku 2022 95 %, tedy 295 324, dodávek.

Společnost vyrobila o 4 641 vozů méně, než kolik jich během čtvrtletí dodala, a to s odkazem na "pokračující problémy v dodavatelském řetězci a odstávky továren".

Podle odhadů společnosti FactSet z 31. března očekávali analytici za první tři měsíce roku 2022 dodávky 317 000 vozů. Odhady se pohybovaly od nejnižší hodnoty 278 000 dodaných vozidel po nejvyšší hodnotu 357 000 vozidel.

Dodávky se nejvíce blíží prodejním číslům, která Tesla uvádí.

Společnost nedávno otevřela novou továrnu v německém Brandenburgu a 22. března slavnostně přestřihla pásku. Společnost Tesla plánuje 7. dubna uspořádat slavnostní otevření a "kybernetické rodeo" také v dalším novém závodě na montáž vozidel, který staví v texaském Austinu.

Tesla od 1. prosince oficiálně přesunula své sídlo do Austinu, ale stále provozuje svou první továrnu na elektromobily v kalifornském Fremontu.

Celosvětově se na činnosti společnosti Tesla ve čtvrtletí, které skončilo 31. března, podepsal nárůst Covid a nová zdravotní omezení v Číně, která si vyžádala dočasné zastavení výroby v šanghajském závodě. Ve čtvrtém čtvrtletí dodala Tesla 308 600 elektromobilů, což pro společnost představuje rekord.

Společnost Tesla, stejně jako zbytek automobilového průmyslu, byla také postižena rozsáhlým nedostatkem náhradních dílů a inflací. Kritické komponenty, jako jsou polovodiče, jsou stále nedostatkové a ceny surovin, jako je nikl a hliník, se zvýšily poté, co Rusko v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu. Ve Spojených státech nechává Tesla zákazníky čekat měsíce, než vyřídí jejich objednávky vozů.

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk v polovině března varoval před inflačními tlaky na podnikání a zvýšil ceny svých vozů v USA i v Číně.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články