Autor: Radka Guzi

Vysoká inflace v Turecku

Růst cenové hladiny neboli inflace, netrápí jen země eurozóny. Avšak eurozóna bojuje s inflací zhruba do 10 %, zatímco Turecko dle oficiálních statistik se potýká s bezmála 80 % inflací. Tamní ekonomové hovoří o nejhorších číslech za posledních desítek let.

Růst cenové hladiny neboli inflace, netrápí jen země eurozóny. Avšak eurozóna bojuje s inflací zhruba do 10 %, zatímco Turecko dle oficiálních statistik se potýká s bezmála 80 % inflací. Tamní ekonomové hovoří o nejhorších číslech za posledních desítek let.

Zdražování v Turecku přes léto nabralo velmi strmý růst a vyhlídky na zlepšení situace jsou bohužel v nedohlednu. K vysoké inflaci přispívá zhoršení měnového kurzu tamní měny, růst cen energií a centrální bankovní politika. Turecký statistický úřad uvádí, že je inflace na 79,6 %.

Ve srovnání s předchozím obdobím se přitom inflace v Turecku zvýšila o 2,37 %. Těžko jen říct, jestli je celkový výsledek optimistický oproti odhadům analytiků, kteří očekávali inflaci na 80,5 %.

Nejdražší je doprava a potraviny

Z čísel tureckého statistického úřadu vyplývá, že nejvyšší zdražování pocítila doprava. Právě ceny v dopravě jsou o 119,11 % vyšší. Na druhém místě se jedná o ceny potravin a nápojů, které jsou vyšší o bezmála 95 %.

Ruská vojenská agrese celou situaci ještě zhoršuje, má totiž za následek to, že se ceny radikálně zvyšují. Navíc se ani nedaří uklidnit situaci na měnovém domácím trhu. Turecká měna tak čelí oslabení o 44 % vůči dolaru a její kupní síla se stále snižuje.

Vysoká inflace

O vysoké inflaci hovoříme, pokud jde o růst cenové hladiny v rozmezí 20-200 %. Taková nepříznivá situace se zejména popisuje také tak, že vláda zneužívá centrální banku. Vláda například tiskem peněz pokrývá své běžné výdaje, přičemž se jí nemusí dařit efektivně vybírat daně. Vysoká inflace je velmi nebezpečná zejména proto, že může lehce přerůst v hyperinflaci, kdy je peněžní systém v samotném rozvratu a může to vést k naturální směně.

Centrální turecká banka

Ačkoliv si v naší zemi stěžujeme, že centrální banka zvyšuje, respektive ani nesnižuje úroky, turecká centrální banka již loni úroky snížila. Toto snížení prudce odstartovalo celou inflační ekonomickou situaci a přispělo ke zhoršení ekonomických podmínek v Turecku. Zde je možné spatřit rozdíl v přístupu centrálních bank eurozóny, které svoji měnovou politiku zpřísňují a snaží se vyvarovat tureckému scénáři.

Očekávání a realita

Analytici a místní turecké finanční instituce odhadují, že inflace bude koncem listopadu už na 90 %. Ve srovnání s loňským obdobím byla inflace v Turecku „pouhých“ 19 %.

Jedna věc jsou oficiální čísla a druhá věc je realita. Na sociálních sítích se totiž rozpoutala prudká debata o tom, že čísla jsou zkreslená, jelikož reálně se místní potýkají až se 150 % inflací. Ve výčtu nejdražších komodit nejvíce dominovaly ceny potravin.

Vysoká inflace má přímý dopad na životní úroveň obyvatel. Při tak vysoké inflaci jejich životní úroveň klesá a obyvatelé ztrácí důvěru. Navíc se z různých jiných zdrojů objevují úplně jiná čísla ohledně výše inflace, což opět nepřidává na důvěře místních obyvatel.

Zdroje:

ct24.ceskatelevize.cz

unsplash.com

Nejnovější články