2 energetické akcie, které si dnes můžete koupit ve výprodeji

Pokud se podíváte do minulosti déle než rok, zjistíte, že tato dvě jména ze středního proudu jsou stále ještě daleko od svého vrcholu.

Pokud se podíváte do minulosti déle než rok, zjistíte, že tato dvě jména ze středního proudu jsou stále ještě daleko od svého vrcholu.

Wall Street obvykle maluje širokým štětcem a často hází příliš mnoho společností do jednoho většího trendu. Například ceny ropy a zemního plynu se v roce 2020 silně odrazily od svých minim, což vyhnalo akcie energetických společností nahoru. A přesto některé energetické akcie, zůstaly do jisté míry pozadu.

1. All-in na uhlíku

Magellan Midstream je hlavní komanditní společnost (MLP), která vlastní ropovody, skladovací a rafinérská aktiva, jež slouží pro oblast ropy (28 % provozní marže) a rafinovaných produktů (72 %). Akcie se oproti svým maximům z roku 2018 propadly zhruba o 30 %, přestože od roku 2020 prudce vzrostly. A přesto se vzhledem k jejímu zaměření na věci jako ropa, benzín a nafta dá očekávat, že se bude pohybovat podobně jako ropní giganti. Rozdíl je v tom, že Magellan si za využívání svých aktiv účtuje poplatky, takže z rostoucích cen ve skutečnosti neprofituje. Velkým problémem je poptávka po energiích a investoři ESG stále dost tvrdě prosazují protiuhlíková paliva.

Ve velmi dlouhodobém horizontu je snížení poptávky po uhlíkových palivech velmi pravděpodobné. Ale v blízké budoucnosti není snadné nahradit produkty, které společnost Magellan pomáhá uvádět na trh. Poptávka po jejích službách tedy pravděpodobně zůstane solidní. Mezitím mohou neohrožení investoři, kteří jsou ochotni jít proti proudu, inkasovat tučný 8% výnos. Pozoruhodné je, že společnost MLP pokrývá své výplaty peněžními toky zhruba 1,2krát, což poskytuje dostatečný prostor pro případ nepřízně osudu. Je pozoruhodné, že když v roce 2020 klesla poptávka po energiích, Magellan si stál za svou dividendou, a když se situace opět zlepšila, v roce 2021 ji zvýšil.

Kromě toho má Magellan poměrně silnou rozvahu. Poměr dluhu k zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) společnosti MLP je solidní čtyřnásobek, což zhruba odpovídá některým nejlépe řízeným jménům v oblasti midstream. Pokud hledáte velký výnos v oblasti energetiky, měl by vás tento stále ještě pokleslý název lákat.

2. Zrnko soli

Kinder Morgan v roce 2016 snížila dividendu poté, co investorům sdělila, že mají očekávat její zvýšení. Poté, co se vrátila na dráhu růstu dividend, zvýšila v roce 2020 méně, než slibovala. Tyto dividendové kroky vyvolávají otázku důvěry a jsou dobrým důvodem pro konzervativní investory, aby se tomuto gigantu vyhnuli. Klíčovým faktorem však v obou případech bylo tržní prostředí, které bylo jak v roce 2016, tak v roce 2020 obtížné. Tato rozhodnutí tak byla pravděpodobně v nejlepším zájmu společnosti, i když mohla rozrušit dividendové investory.

Dnes má společnost Kinder Morgan za sebou pět let zvyšování dividend, pokud započítáme i rok 2022. A její podnikání se stále více zaměřuje na aktiva v oblasti středního toku zemního plynu (62 % zisku před odpisy), která by měla těžit z využití tohoto paliva jako přechodného zdroje energie. Velkým příběhem však je, že stejně jako u společnosti Magellan je hnací silou podnikání společnosti Kinder Morgan, které je z velké části založeno na poplatcích, poptávka. A poptávka v dohledné době nezmizí.

Vedení společnosti totiž nedávno zvýšilo svůj celoroční výhled na rok 2022 na základě silných objemů a příznivých obnovení smluv. V dlouhodobějším horizontu se společnost Kinder Morgan domnívá, že poptávka po ropě a zemním plynu bude stoupat nejméně do roku 2040, a to i přesto, že se v rámci globální energetické strategie "všeho všudy" zvyšuje poptávka po obnovitelných zdrojích energie. To naznačuje, že tuto akcii, která je o 15 % níže než její vrchol v roce 2020, čekají roky dobrých výsledků a téměř 6% dividendový výnos.

Nuance na energetickém poli

Pokud hledáte obchody na energetickém poli, velcí producenti ropy vám pravděpodobně nebudou vyhovovat. Nicméně výnosné společnosti Magellan a Kinder Morgan zůstávají na prodej, i když se od nejhorších úrovní z roku 2020 poněkud odrazily.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články