Akcie čínského Xiaomi poskočily o 5% na základě zprávy o sériové výrobě vlastních elektromobilů

Čínský smartphone Xiaomi očekává masovou výrobu vlastních elektrických vozidel v první polovině roku 2024, uvedl její generální ředitel Lei Jun.

Čínský smartphone Xiaomi očekává masovou výrobu vlastních elektrických vozidel v první polovině roku 2024, uvedl její generální ředitel Lei Jun. 

Prohlášení bylo učiněno během investorského dne společnosti a později potvrzeny v příspěvku generálního ředitele na čínské službě Weibo podobné Twitteru. 

Akcie Xiaomi v Hongkongu v úterý vyskočily přes 5 %. V březnu Xiaomi oznámila svůj vstup do závodu elektromobilů a uvedla, že do příštích 10 let plánuje investovat 10 miliard dolarů do podnikání. Minulý měsíc Xiaomi oficiálně zaregistrovalo obchod s elektrickými vozidly, Xiaomi EV, Inc. 
Xiaomi EV má nyní 300 zaměstnanců, uvedla společnost v září. Lei vede skupinu. 

Čínský trh s elektrickými vozidly je se vstupem nových hráčů stále přeplněnější.  
Až Xiaomi oficiálně uvede elektromobil, postaví se proti svým čínským rivalům jako Nio a Xpeng a také větším automobilkám, jako jsou Tesla a BYD Elona Muska. 

Čínský trh s elektrickými vozidly měl v posledních několika letech příznivou vládní podporu, což pomohlo růstu odvětví.. I když byla část této podpory snížena, trh stále roste. 

Společnost pro průzkum trhu Canalys předpovídá, že se v roce 2021 v Číně prodá 1,9 milionu elektrických vozidel, což představuje meziroční nárůst o 51 %. 

 

Zdroje: cnbc.com; freepik.com
 

Nejnovější články