Autor: Radka Guzi

Českým bankám se daří a rostou jim zisky

Některé české banky již zveřejnily výsledky jejich hospodaření za první tři čtvrtletí a podle těchto čísel se českým bankám daří a jejich výsledky se pyšní vyššími zisky.

Některé české banky již zveřejnily výsledky jejich hospodaření za první tři čtvrtletí a podle těchto čísel se českým bankám daří a jejich výsledky se pyšní vyššími zisky.

Jedny z nejlepších hospodářských výsledků vykázala Raiffeisenbank, jejíž meziroční zisky stouply před 80 %. Na druhém místě Komerční banka vykázala hospodářský výsledek 13 miliard korun a její ziskový nárůst je větší jak o 50 %. Ani Česká spořitelna nezůstala daleko pozadu, její zisky vzrostly téměř o 40 %.

Tyto výsledky jsou velmi podrobně sledovány, a to zejména politiky, protože právě tyto mimořádné zisky jsou aktuálně předmětem návrhu nové daně. Ovšem současný návrh na mimořádné zdanění zisků bank a jiných společností, jako jsou například i hutě, má nyní plno připomínek a jeho projednávání se tak protahuje. Politici se totiž nedokážou shodnout na konkrétní podobě tohoto zdanění. Ministr financí si od této daně slibuje, že do státního rozpočtu by se mohlo dostat více než 50 miliard korun. Tento státní příjem by tak mohl například zasanovat vládní výdaj na podporu domácností formou stání podpory na elektřinu.

Raiffeisenbank

K dosažení takto vysokých mimořádných zisků banky Raiffesenbak pomohla především fúze s Equa bank. Tuto fúzi mohli někteří klienti zaznamenat například z reklamních spotů na poskytnutí úvěrů banky Equa bank. Oněch 89% zvýšení zisků činí 5,47 miliard korun. V porovnání s ostatními bankami má Raiffeisenbank nejvyšší procentní nárůst zisků, ale ne zdaleka nejvyšší v objemu peněz.

Raiffeisenbank celkově poskytla více úvěrů a vkladů svým klientům a její aktiva celkem vzrostla téměř na 600 miliard korun.

Komerční banka

Komerční banka výsledky hospodaření zveřejnila tento týden a dle výkazů jejich zisk za prvních 9 měsíců vzrostl o 51,1 %, konkrétně se jedná o 12,9 miliardy korun. Celkové výnosy banky se vyšplhaly až na 28,2 %, tedy na 29 miliard korun.

Minulý rok nejenom pro Komerční banku znamenal období pandemie, který se na výsledku hospodaření projevoval spíše negativně. Také jednotlivá vládní pandemická opatření nikterak nepřispěla k lepšímu hospodaření banky. K současnému příznivému stavu hospodaření banky přispělo také to, že Česká národní banka navyšovala úrokové sazby. To znamená, že Komerční banka oproti loňskému roku „více vydělala“ na vyšších úrokových sazbách. Komerční banka navíc zaznamenala také nárůst objemu uzavřených úvěrů. To se ovšem netýkalo účelových úvěrů na bydlení, kdy se celkově trh potýkal s poklesem uzavřených hypotečních úvěrů, a to právě kvůli striktním podmínkám a zdražení hypoték.

Česká spořitelna

Česká spořitelna vykázala vzrůst zisku o 15 miliard korun. Provozní zisk se přitom navýšil o 35,6 %, což konkrétně činí 22 miliard korun. Provozní výnosy Česká spořitelna zveřejnila, že jsou ve výši 37,8 miliard korun.

Česká spořitelna komentovala své pozitivní výsledky především tím, že se jedná o pocovidové období, které už nemuselo řešit pandemická opatření. České spořitelně k takovýmto hospodářským výsledkům pomohly letos zejména růst klientských půjček, ale i v kladů. Do celkové situace se navíc velmi pozitivně

Další banky

Například Moneta Money Bank také vyčíslila svůj čistý zisk od začátku roku, a to na 4,1 miliardy korun. Jiné banky, jako například ČSOB teprve své výsledky budou zveřejňovat, ale i u ostatních bank lze očekávat, že jejich výsledky hospodaření budou více než pozitivní.

 

Zdroje:

rb.cz, kb.cz, csas.cz, moneta.cz, csob.cz, unsplash.com

Nejnovější články