Čína a Indie se zdržely hlasování o odsouzení ruské anexe ukrajinského území jen několik týdnů poté, co Putin uznal jejich obavy z války

Čína a Indie se v pátek zdržely hlasování o rezoluci OSN, která odsuzuje Rusko za tvrzení, že anektovalo části Ukrajiny.

Čína a Indie se v pátek zdržely hlasování o rezoluci OSN, která odsuzuje Rusko za tvrzení, že anektovalo části Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek podepsal dekrety, podle nichž se čtyři ukrajinské regiony staly součástí Ruska, což Západ obecně odmítl jako nezákonnou anexi.

Patnáctičlenná Rada bezpečnosti OSN hlasovala o rezoluci, která prohlásila Putinovy kroky za nezákonné a neplatné a uznala, že tyto regiony jsou stále součástí Ukrajiny, nikoli Ruska.

Rezoluce byla přijata v poměru 10:1, přičemž Rusko jako jediné hlasovalo pro veto, uvedla agentura Associated Press. Čína, Indie, Brazílie a Gabon se zdržely hlasování.

Čína a Indie byly během války mocnými partnery Ruska a odmítly zavést sankce, jak to učinil Západ. Hlasování v OSN však přišlo jen několik týdnů poté, co Putin připustil, že jeho protějšky v obou zemích vyjádřily obavy z války.

Při setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Uzbekistánu 15. září Putin připustil, že Si má v souvislosti s válkou "otázky a obavy". Následující den indický premiér Naréndra Módí při osobním setkání s Putinem válku kritizoval.

"Vím, že dnešní doba není dobou války, a o tom jsem s vámi telefonicky hovořil," řekl Módí Putinovi, uvedla agentura Reuters.

Putin reagoval: "Válka je pro mě důležitá: "Vím o vašem postoji ke konfliktu na Ukrajině a vím o vašich obavách. Chceme, aby to všechno co nejdříve skončilo."

Jeden z expertů již dříve serveru Insider řekl, že tlak ze strany Si a Módího - a strach z jejich ztráty jako partnerů - mohl částečně motivovat Putina k nedávné eskalaci války mobilizací vojsk a hrozbou jaderné akce.

"Důkazy o kritice spojenců, jako je Čína nebo neutrální státy, jako je Indie, na něj zjevně vyvinuly větší tlak," řekl serveru Insider Robert English, profesor na Jihokalifornské univerzitě, který se zabývá Ruskem, Sovětským svazem a východní Evropou.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články