Čínská centrální banka: Evergrande je výjimkou, ostatní developeři nemovitostí jsou stabilní

Čínská centrální banka v pátek uvedla, že zadlužený developer China Evergrande je ojedinělý případ a většina realitních společností v zemi je stabilní.

Čínská centrální  banka v pátek uvedla, že zadlužený developer China Evergrande je ojedinělý  případ a většina realitních společností v zemi je stabilní.

A jak to s Evergrande v současné době tedy vypadá?Majetkový gigant Evergrande má závazky ve výši 300 miliard dolarů a navíc 11. října zmeškal další plánovanou platbu investorům v amerických dolarech. Developer je v Číně na druhém místě žebříčku podle prodejů, což vyvolává určité obavy z ovlivnění jiných společností, přirovnávané situaci zvané  „Lehman Moment“. (Jednoduše řečeno, jde o strach, že by se nepokoje nebo krize v jedné velké společnosti nebo zemi mohly rozšířit i na ostatní.  Když například společnost Lehman Brothers podala žádost o bankrot, mělo to nakažlivý účinek na ostatní velké finanční instituce, se kterými v té době společnost obchodovala.)

Ekonomové se ale domnívají,že velké fyzické vlastnictví půdy společnosti Evergrande ji odlišují od finančních aktiv americké investiční banky a rizika, která Evergrande představuje, jsou „kontrolovatelná“

Zou Lan, ředitel odboru finančních trhů Čínské centrální  banky na tiskové konferenci v pátek k tomuto poznamenal: “Problémy skupiny China Evergrande v realitním průmyslu jsou individuálním jevem," společně s tím, že ceny nemovitostí zůstaly stabilní.  "Většina realitních společností funguje stabilně a má dobré finanční ukazatele a realitní průmysl je celkově zdravý."Podle odhadů agentury Moody’s tvoří realitní a příbuzná odvětví zhruba čtvrtinu čínského HDP.  Centrální banka a další úřady uspořádaly navíc koncem srpna setkání s vedoucími pracovníky Evergrande a řekly společnosti, aby vyřešila své dluhové problémy.

O několik dní později vývojář varoval investory před možným selháním. V následujících týdnech se objevily zprávy o tom, že Evergrande prodává části svého podnikání za účelem získání hotovosti.

Zou v pátek dodal, že úřady budou chránit jednotlivé spotřebitele, pokud jde o jejich nákupy domů, a poskytnou finanční podporu na obnovu stavby.

Mnoho nových bytů v Číně bylo totiž prodáno spotřebitelům před dokončením.  To znamená, že finanční potíže a nedokončené projekty společně způsobily společnosti Evergrande , že mnoho kupujících přišlo o své úspory nebo velké hypotéky a není jasné, kdy - nebo zda - budou jejich byty vůbec  dokončeny.

Centrální banka v pátek nenaznačila, že by došlo k velkým změnám měnové politiky.  Vedoucí oddělení Sun Guofeng novinářům řekl, že centrální čínská banka bude pokračovat v provádění plánované  měnové politiky.  Dodal, že faktory jako inflace jsou kontrolovatelné a zohledněné.

 

 

Zdroje:cnbc.com, unsplash.com

Nejnovější články