Tato akcie s 7.5% dividendou se mi zalíbila natolik, že jsem ji přidal do portfolia

Jedná se o společnost, která operuje v retail segmentu. Provozuje známý řetězec obchodů a vyplácí dividendu okolo 7.5%. Nejedná se o společnost z USA, ale o společnost z evropy.

Obrázek: freepik.com

Jedná se o společnost, která operuje v retail segmentu. Provozuje známý řetězec obchodů a vyplácí dividendu okolo 7.5%. Nejedná se o společnost z USA, ale o společnost z evropy. Jedná se o společnost B4B, která provozuje prodejny Metro (v česku Makro).

Ve společnosti vlastní velký podíl také známý český miliardář Daniel Křetínský. Vlastní okolo 40% společnosti a rád by nakoupil více.

Něco málo o businessu

Určitě můžete navštívit stránky metro a zjistit si více https://investors.metroag.de/. Společnost operuje v retail segmentu. Přesněji prodává každodení spotřební zboží. V česku známe její obchody pod značkou makro.

Společnost v roce 2020 utržila přes 25 miliard eur a dosáhla na 1,158 miliard eur v EBITDA. Pro porovnání, tržní kapitalizace celé společnosti je něco přes 3 miliardy eur, obchoduje se tedy na přibližně trojnásobku její EBITDA z roku 2020.

Nepochybně už z těchto čísel můžeme tvrdit, že se jedná o zajímavý hodnotový scénář. Najdeme jen málo společností, které se obchodují na takovýchto poměrech.

Znepokojijící faktory

Co se týče tržeb tak je společnost spíše klesající. V posledních 3 letech si můžeme všimnout klesající tendence v tržbách, což pochopitelně nechceme vidět. Na druhou stranu uklidňující faktor je růst v zisku společnosti. Znamená to, že společnost se stala efektivnější a i s ohledem na klesající tržby dokáževydělávat více.

Společnost má nepochybně konkurenci v podobě ostatních retailových obchodů. Navíc může nastat vstup amerických společností jako COSTCO na evropský trh. Je pravda, že úplně stejnou službu jako Makro v česku nikdo nemá a rozhodně mají lehce odlišný business model od ostatních obchodníků.

Finanční výsledky

Při pohledu na finanční výsledky společnosti nejsem nadšený. Jak už jsem zmínil, klesající tržby nejsou dobrým znamením. Když se podíváme na balance sheet. Uvidíme klesající inventář, který se dá hodnotit pozitivně. Všeobecně potom current ratio vypadá relativně v pohodě (i když je lehce větší než 1, společnost má dostatečný cash flow aby to nedělalo problém). Hodně špatně naopak hodnotím dlouhodobý dluh, který je na rostoucí tendenci a v roce 2020 firma nabrala další 2 miliardy eur v dlouhodobém dluhu. Jedná se bezmála o zdvojnásobení. Dlouhodobý dluh se tedy pohybuje na úrovních bezmála 10 násobku zisků. To je hodně strašidelné číslo a pravděpodobně jeden z důvodů proč se metro obchoduje tak levně.

Naopak musím společnost pochválit za Free cash flow. Vidím tam jednoznačně stoupající tendenci a v roce 2020 firma udělala skoro 1 miliardu ve free cash flow. Právě díky této hodnotě mě obrovský dlouhodobý dluh až tak neznervózňuje. Kladně hodnotím také Operating cash flow a negativní Financing cash flow. Společnost vrací hodnotu akcionářům jak nám už dividenda napovídá.

Hodnota akcie

Už předtím než jsem si spočítal DCF jsem věděl, že společnost bude podhodnocená. Společnost má růst ve free cash flow a poměr mezi cenou a free cash flow je okolo 3.5, což je extrémně levné.

Při valuaci jsem byl hodně konzervativní a počítal jsem s negativním růstem ve free cash flow (nepředpokládám, že by to nastalo), dále jsem zvoli perpetual growth rate roven 0. Což prakticky nikdy nedělám. Hodnota akcie i s těmito čísly vyšla na nějakých 22 eur. Jedná se o přibližně 140% margin of safety.

Na základě DCF je tedy společnost směšně podhodnocená. Analýza podle poměrů by také mohla být velmi zajímavá. Momentálně se firma obchoduje za PE okolo 6 což je extrémně levné oproti trhům. Myslím, že je možné, že se firma bude obchodovat za 10 nebo 15 PE. Pokud se firma vrátí ke stabilizaci tržeb a splacení dluhů nevidím důvod proč by se měla obchodovat tak levně.

Nákup

Závěrem říkám, že pro mě je tato společnost nákup. Sám jsem nakoupil akcie někde za cenu 9.18 EUR. Pokud bude cena klesat rád přikoupím.

Zdroj obrázku freepik.com

Disclaimer: Nejsem investiční poradce. Ve videu se nenachází žádné investiční rady. Video je pouze pro vzdělávací účely.

Nejnovější články