Autor: Radka Guzi

Izraelská studie zjistila, že posilovací dávka Pfizer chrání před variantou omikronů

Izraelský tým řekl, že pracoval se skutečným virem, zatímco společnosti používaly to, co je známé jako pseudovirus, který byl bioinženýrstvím, aby měl charakteristické mutace omikronu.

Izraelský tým řekl, že pracoval se skutečným virem, zatímco společnosti používaly to, co je známé jako pseudovirus, který byl bioinženýrstvím, aby měl charakteristické mutace omikronu. Izraelský výzkum navazuje na studii z Jižní Afriky, která zjistila, že omikronová varianta může částečně uniknout ochraně před dvěma dávkami. Izraelští vědci v sobotu uvedli, že zjistili, že třídávková vakcína Pfizer-BioNTech Covid-19 poskytla významnou ochranu proti nové variantě Omicron.

Třetí posilující dávka vakcíny

Zjištění byla podobná zjištěním předloženým BioNTech a Pfizer na začátku týdne, což byl časný signál, že posilovací dávky by mohly být klíčem k ochraně před infekcí nově identifikovanou variantou.

Studie, kterou provedlo Sheba Medical Center a Centrální virologická laboratoř ministerstva zdravotnictví, porovnávala krev 20 lidí, kteří dostali dvě dávky vakcíny před 5-6 měsíci, se stejným počtem jedinců, kteří dostali posilovací dávku před měsícem.

„Lidé, kteří dostali druhou dávku před 5 nebo 6 měsíci, nemají žádnou neutralizační schopnost proti Omikronu. Zatímco oni mají nějaké proti Deltě,“ řekla novinářům Gili Regev-Yochay, ředitelka infekčního oddělení v Shebě.

"Dobrou zprávou je, že s posilovací dávkou se zvýší asi stokrát." Existuje významná ochrana posilovací dávky. Je nižší než neutralizační schopnost proti Deltě, asi čtyřikrát nižší,“ uvedla.

Izraelský tým řekl, že pracoval se skutečným virem, zatímco společnosti používaly to, co je známé jako pseudovirus, který byl bioinženýrstvím, aby měl charakteristické mutace omikronu. Izraelský výzkum navazuje na studii z Jižní Afriky, která zjistila, že omikronová varianta může částečně uniknout ochraně před dvěma dávkami.

Roztříštěná společnost

Otázka očkování proti Covidu dnes dělá zlou krev napříč rodinami, přáteli a kolegy. Z očkování se stal politický boj, který rozdělil společnost na dva bitevní tábory. Možná je problémem právě to, že se celá otázka stala až moc politickou. Někteří politici rozdávali sliby za očkování a plno lidí, kteří těmto slibům bezmezně uvěřilo, zažilo nepříjemné zklamání. Média střídají pohledy politiků s pohledy zdravotníků a nabízejí statistiky, které činí celou situaci za alarmující.

Výsledkem je, že je společnost plná obav a strachu. Strach z nemoci a jejich následků střídá strach o vlastní práva a demokracii. Tím, že je celá situace s pandemií unikátní a pro naše století nová, pozbývá i dostatečných zkušeností, které by mohli celou záležitost alespoň trochu utišit.

Politici, zdravotníci a média nabízejí svým čtenářům a posluchačům úhel pohledu, který říká, že situace je bezvýchozí a jediná cesta ven je právě očkování. Na co se ale v poslední době zapomíná je fakt, že Covid je nemoc a každý jedinec může zodpovědně přistupovat ke svému zdraví a imunitě, aby měl střet s touto nemocí, co nejnižší následky.

Bohužel politická rozhodnutí nevnáší do společnosti více klidu, spíše naopak. Různé restrikce a zákazy celou situaci ještě zhoršují. Otázka zní je či není očkování cestou z pandemie ven? A co přijde po omikronu?

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články