Autor: Radka Guzi

Jak české banky pomáhají Ukrajincům

Situace na Ukrajině vyvolala mimo jiné také obrovskou vlnu solidarity a pomoci. Češi se k celé situaci postavili velmi zodpovědně a doslova s otevřeným srdcem na dlani. K této pomoci se také připojují české banky, které Ukrajincům pomáhají.

Situace na Ukrajině vyvolala mimo jiné také obrovskou vlnu solidarity a pomoci. Češi se k celé situaci postavili velmi zodpovědně a doslova s otevřeným srdcem na dlani. Pomoc Ukrajině má plno podob, od finanční podpory přes materiální pomoc až po psychickou podporu. Jedna vlna podpory proudí směrem na Ukrajinu, ovšem druhá vlna podpory je poskytována pro příchozí občany z Ukrajiny.

Příchozí občané z Ukrajiny jsou vystaveni velmi nesnadné situaci, ale vláda, úředníci i čeští občané jsou připraveni jim jejich současnou situaci, co nejvíce ulehčit. Vzhledem k velkému počtu příchozích uprchlíků dochází také k velkému přetížení úřadů a bank. Dané instituce prosí všechny o trpělivost a schovívavost, se kterou chtějí celkový nápor zvládnout.

Pro občany Ukrajiny je nutné vyřešit své základní potřeby, dále administrativní potřeby, které požaduje Česká republika, a nakonec také potřeby spojené s bankovními službami. Jsou to právě banky, které v posledních dnech vypisují pořadníky a odvážně bojují s přetížením svých pracovníkům vzhledem ke zvýšené potřebě uprchlíků a zároveň zvýšené potřebě klientů od banky Sberbank. Vysoké nasazení bankovních institucí hlásí především pobočky v našem hlavním městě, ovšem rozdíly mezi ostatními pobočkami jsou spíše minimální.

Bankovní služby pro Ukrajince

Banky nabízejí uprchlíkům založení běžného účtu zdarma, a to jak v české měně, tak v eurové a dolarové měně. Pro jejich stávající ukrajinské karty nabízejí některé banky výběry ze svých bankomatů zdarma. Banky nabízejí také jednorázovou finanční odměnu, například 2 500 Kč, které mají uprchlíci na ihned na účtu. Ani na bankovní platební kartu nemusí Ukrajinci čekat například týden, nýbrž v časovém rozmezí tří dnů. Mezi dalšími benefity, jsou nabízeny také nezpoplatněné vklady v eurech či dolarech. Banky mají taktéž zajištěné telefonní linky s překladateli, aby uprchlíci nemuseli být vystaveni jazykové bariéře.

Finanční pomoc od bank

Banky vytvořily nebo se zapojily také do finanční pomoci pro Ukrajinu. Stávající klienti bank mají možnost buď ve své mobilní aplikaci nebo v internetovém bankovnictví využít této nabízené pomoci Ukrajině a přispět na sbírkové konto. Některé z bank navíc přispívají na daný účet stejnou částkou jako jejich klienti a celkovou finanční pomoc tak zdvojnásobují. Některé bankovní instituce už vybrali více jak 25 miliónů Kč. Tento způsob finanční pomoci je velmi jednoduchý a transparentní, možná právě proto se zdá být také velmi úspěšný.

Implementace sankcí

V souvislosti s konfliktem na Ukrajině banky reagují na veškeré mezinárodní sankce, které implementují do svých systémů. Banky respektují a důsledně realizují sankce směrem k Rusku od EU, OSN, USA a UK. Jedná se zejména o výrazné omezení pro subjekty, na které jsou sankce namířeny. Platby s těmito bankami jsou tak výrazně omezeny. Pro potřeby svých klientů banky upozorňují na to, že je zapotřebí sledovat aktuální informace a přehledy vyloučených bank.

Odpojení od SWIFTu

V důsledku plnění Nařízení Rady Evropské unie č. 345/2022 z 1. 3. 2022 jsou s platností od 12. března odpojeny od platebního systému SWIFT ruské banky a jejich dceřiné společnosti. Jedná se například o společnosti: Bank Rossiya, Veb Bank a plno dalších.

Od 20. 3. 2022 se plánuje odpojit také běloruské banky, jako je například Belagrombank, Bank Dabrabyt a Development Bank of the Republic of Belarus. Platby směrem k těmto finančním subjektům nebudou zpracovány a budou vráceny.

Příklady sankčních omezení

Ze strany EU, USA, Velké Británie a dalších států je vydávána celá řada nových sankčních opatření vůči Rusku a jsou upravována a doplňována již existující. V rámci sankčních opatření jsou například: mrazení majetku osob, jako jsou sankcionovaní ruští občané, oligarchové a společnosti nebo blokovaná aktiva finančních institucí a omezen přístup finančních institucí na finanční trhy. Omezení se týká také ruských obchodů s kryptoměnami obchodovatelnými na kapitálovém trhu.

 

Zdroje:

unsplash.com

Nejnovější články