Larry Summers varuje, že rizika na trhu se podobají počátku velké finanční krize, protože hrozí, že se volatilita ve Velké Británii rozšíří do celého světa

Bývalý americký ministr financí Lawrence Summers si myslí, že dnešní tržní rizika se až děsivě podobají těm, která se objevila těsně před velkou finanční krizí.

Bývalý americký ministr financí Lawrence Summers si myslí, že dnešní tržní rizika se až děsivě podobají těm, která se objevila těsně před velkou finanční krizí.

"Prožíváme období zvýšeného rizika," řekl Summers ve čtvrtek v rozhovoru pro televizi Bloomberg a později dodal: "Stejně jako se lidé začali obávat v srpnu 2007, myslím, že v tuto chvíli by se měla zvýšit úzkost."

V létě 2007 se začaly objevovat červené vlajky ohledně stability globálního finančního systému, protože se stále více projevovaly velké ztráty hedgeových fondů a narůstající ztráty z rizikových hypoték. To vedlo v srpnu téhož roku k úplnému zmrazení mezibankovního devizového trhu.

Dnes různé otřesy v oblasti inflace, úrokových sazeb a měn v posledních několika týdnech otřásly akciovými i dluhopisovými trhy a vedly k nárůstu volatility. K poslednímu šoku došlo ve středu ráno, kdy Bank of England zahájila nouzový program nákupu dlouhodobých dluhopisů, aby zabránila krizi britských penzí.

Den předtím se britská libra propadla na rekordní minima vůči americkému dolaru poté, co premiérka Liz Trussová plánovala snížit daňové sazby v době, kdy inflace dosahuje několikaletých maxim. Ve čtvrtečním rozhovoru pro BBC svůj plán zdvojnásobila a odolala výzvám k omezení nové daňové politiky.

"Toto je globální finanční situace. Měny jsou pod tlakem po celém světě," řekla Trussová a tvrdila, že její daňový plán není viníkem nedávných výkyvů.

Summers označil probíhající situaci ve Velké Británii za "velmi složité a neprobádané území" a řekl, že program nouzového nákupu dluhopisů Bank of England je neudržitelný.

Připustil sice, že není mnoho známek toho, že by se ostatní trhy po celém světě chovaly "neuspořádaně", to se však může změnit v mžiku oka vzhledem k pokračujícímu geopolitickému napětí s Ruskem a sníženému výhledu globálního hospodářského růstu.

"Víme, že při extrémní volatilitě je pravděpodobnější, že tyto situace nastanou," řekl Summers. "Když něčím takovým prochází tak významná země, jako je Británie, je to něco, co může mít následky, které přesahují její hranice."

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články