Autor: Adam Spáčil

Miliardář a zakladatel čínské společnosti JD.com odstoupil z funkce generálního ředitele, protože represe Pekingu proti technologiím pokračují

Miliardář a zakladatel společnosti JD. com Richard Liu odstoupil z funkce výkonného ředitele čínského giganta v oblasti elektronického obchodování a připojil se tak k řadě významných šéfů technologických firem, kteří se vzdali svých funkcí ve společnostech, které založili.

Miliardář a zakladatel společnosti JD.com Richard Liu odstoupil z funkce výkonného ředitele čínského giganta v oblasti ecommerce a připojil se tak k řadě významných šéfů technologických firem, kteří se vzdali svých funkcí ve společnostech, které založili.

To se děje v době, kdy Peking nadále zpřísňuje regulaci domácího technologického sektoru a kontroluje obchodní praktiky společností.

Xu Lei, prezident společnosti JD.com, s okamžitou platností převezme funkci generálního ředitele a stane se členem představenstva společnosti.

Jedná se o druhou změnu ve vedení společnosti JD.com za posledních sedm měsíců. V září byl Xu jmenován prezidentem poté, co opustil pozici šéfa maloobchodní divize společnosti JD.com. Liu zůstane předsedou představenstva společnosti.

Od roku 2018, kdy byl Liu obviněn ze znásilnění, což popřel, se ve společnosti JD.com drží spíše v pozadí.

Odchod Liua z pozice generálního ředitele přichází poté, co se v posledním roce z firem, které založil, stáhla řada technologických manažerů. V loňském roce odstoupil z funkce předsedy představenstva Colin Huang, zakladatel rychle rostoucí společnosti Pinduoduo. V listopadu odstoupil z funkce předsedy představenstva zakladatel společnosti ByteDance Zhang Yiming a rezignoval také Su Hua, spoluzakladatel aplikace pro krátká videa Kuaishou.

Peking se snaží zpřísnit regulaci v oblastech od antimonopolního práva po ochranu údajů a trestá společnosti, které porušují jeho pravidla.

Na rozdíl od svého konkurenta Alibaba, který dostal pokutu ve výši 2,8 miliardy dolarů za porušení pravidel hospodářské soutěže, se JD.com dosud vyhnul jakýmkoli závažným regulačním opatřením.

Společnost JD.com uvedla, že Liou se zaměří na řízení dlouhodobých strategií společnosti, vedení mladších manažerů a přispívání k revitalizaci venkovských oblastí, což je klíčovým bodem snahy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o "společnou prosperitu", tedy snahy vlády o mírné bohatství pro všechny.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články