Autor: Radka Guzi

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost popisuje, jak by mohl vypadat ruský útok na Ukrajinu

Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan v neděli ponuře popsal, jak by mohla vypadat ruská invaze na Ukrajinu, a vyzval Američany, aby zemi okamžitě opustili.

Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan v neděli ponuře popsal, jak by mohla vypadat ruská invaze na Ukrajinu, a vyzval Američany, aby zemi okamžitě opustili.

"Pokud dojde k vojenské invazi Ruska na Ukrajinu, pravděpodobně to začne výrazným přívalem raket a bombových útoků. Pak by následoval útok pozemních sil přesouvajících se přes ukrajinskou hranici," uvedl Sullivan.

Sullivan řekl, že v posledních 10 dnech Kreml urychlil nashromáždění svých vojenských sil podél ukrajinských hranic.

„Po bombovém útoku by pak následoval nápor pozemních sil přes ukrajinskou hranici,“ pokračoval Sullivan s tím, že by v případné palbě bylo zraněno nespočet civilistů. Dle slov Sullivana by současná pozice ruských sil v regionu mohla „velmi, ale opravdu velmi rychle zahájit vojenskou akci.“

Spojené státy a jejich západní spojenci již měsíce sledovali neustálé hromadění kremelských sil podél ukrajinské hranice s Ruskem a Běloruskem. Zvýšená vojenská přítomnost napodobuje ruskou příručku před jeho nezákonnou anexií Krymu, poloostrova v Černém moři, která v roce 2014 vyvolala mezinárodní pozdvižení a vyvolala sankce proti Moskvě.

Biden, který tráví víkend v Camp Davidu, má v neděli hovořit s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Hovor navazuje na Bidenův sobotní telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Bílý dům uvedl, že Bidenův rozhovor s Putinem začal v 11:04 SEČ a trval asi hodinu.

Prezident varoval svůj ruský protějšek, že pokud dojde k další invazi na Ukrajinu, Washington a jeho spojenci odpoví „rychlými a vážnými kroky“. Biden konstatoval, že zatímco jsou USA připraveny zapojit se do diplomacie, „jsou stejně tak i připraveni na jiné scénáře“.

Minulý měsíc nejvyšší představitelé Pentagonu varovali, že následky ruské invaze na Ukrajinu budou „strašné“. A to vzhledem k typu sil, které jsou uspořádány, pozemní manévrovací síly, dělostřelectvo, balistické střely a vzdušné síly. Pokud by se to rozpoutalo na Ukrajině, bylo by to významné, velmi významné a mělo by to za následek značné množství obětí,“ uvedl 28. ledna novinářům v Pentagonu předseda Sboru náčelníků generálních štábů generál americké armády Mark Milley.

„Bylo by to strašné,“ dodala Milley. Milley, nejvyšší vojenský důstojník v zemi, řekl, že postavení Ruska podél ukrajinské hranice se nepodobalo ničemu, co viděl během své čtyřleté vojenské kariéry.

O víkendu ministr obrany Lloyd Austin nařídil americkým vojákům, kteří byli loni nasazeni na Ukrajinu, aby opustili zemi a přemístili se jinde v Evropě.

V listopadu bylo 160 příslušníků Floridské národní gardy přidělených k bojovému týmu 53. pěší brigády nasazeno na Ukrajinu k výcviku s místními silami.

„Ministr učinil toto rozhodnutí z přemíry opatrnosti, především s ohledem na bezpečnost a zabezpečení našeho personálu, a byl informován pokyny ministerstva zahraničí o americkém personálu na Ukrajině,“ napsal mluvčí Pentagonu John Kirby v prohlášení. „Toto přemístění neznamená změnu v našem odhodlání podporovat ukrajinské ozbrojené síly, ale poskytne flexibilitu při zajišťování spojenců a odrazování od agrese,“ dodal.

Mezitím ministerstvo zahraničí v sobotu oznámilo, že sníží počet svých diplomatických pracovníků na americké ambasádě v Kyjevě na „holé minimum“.

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články