Rusko přestane dodávat plyn do Finska poté, co odmítlo platit v rublech, a stane se tak třetí evropskou zemí, které Moskva přerušila dodávky

Rusko zastaví dodávky zemního plynu do Finska poté, co finská energetická společnost Gasum oznámila, že nebude platit v rublech, aby vyhověla požadavkům, které Moskva zavedla po zahájení války proti Ukrajině.

Rusko zastaví dodávky zemního plynu do Finska poté, co finská energetická společnost Gasum oznámila, že nebude platit v rublech, aby vyhověla požadavkům, které Moskva zavedla po zahájení války proti Ukrajině.

Dovoz zemního plynu do Finska na základě smlouvy o dodávkách společnosti Gasum bude v sobotu v 7 hodin místního času pozastaven, uvedla společnost v pátečním prohlášení. Státem vlastněná společnost Gasum uvedla, že bude dodávat zemní plyn zákazníkům z jiných zdrojů prostřednictvím plynovodu Balticconnector, který je spojen s Estonskem.

"Je velmi politováníhodné, že dodávky zemního plynu podle naší smlouvy o dodávkách budou nyní zastaveny," uvedl v prohlášení Mika Wiljanen, generální ředitel společnosti Gasum. "Na tuto situaci jsme se však pečlivě připravovali a za předpokladu, že nedojde k přerušení provozu v přepravní síti, budeme schopni v následujících měsících dodávat plyn všem našim zákazníkům."

Začátkem tohoto týdne společnost Gasum oznámila, že svůj spor o smlouvu s ruskou společností Gazprom Export postoupí k arbitráži.

Rusko přerušilo dodávky plynu poté, co byly koncem dubna podobným způsobem odříznuty od dodávek plynu Polsko a Bulharsko, které odmítly platit v ruské měně.

Ruský prezident Vladimir Putin v březnu nařídil "nepřátelským zemím", aby za ruský plyn platily rubly, přestože smlouvy obecně vyžadují transakce v dolarech. K tomuto kroku přistoupil poté, co západní země zavedly finanční sankce proti Moskvě za invazi na Ukrajinu koncem února.

Polsko a Bulharsko odmítly platit za dodávky plynu v rublech s tím, že požadavek Ruska by znamenal porušení smlouvy a vyhnutí se sankcím uvaleným na ruskou centrální banku.

Evropa byla po desetiletí velmi závislá na ruské energii, protože Moskva dodávala přibližně 40 % plynu potřebného v regionu.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články