Rusko uzná kryptoměny jako standardní měnu

Ruská vláda a její centrální banka dosáhly dohody, jak zařadit kryptoměny do běžného toku financí.

Dohoda přichází poté, co ruská banka minulý měsíc navrhla zákaz těžení bitcoinů a dalších kryptoměn kvůli obavám, že by to mohlo způsobit finanční nestabilitu, blaho občanů a suverenitu její měnové politiky.

Ruská vláda a centrální banka nyní pracují na návrhu zákona, který bude kryptoměny definovat jako „analog měn“ a nikoli jako digitální finanční aktiva. Návrh zákona by měl být již v chodu.

Zpravodajský server Kommersant poznamenal, že použití kryptoměny jako měny musí následovat po ověření totožnosti prováděné prostřednictvím „organizátora směny digitální měny“, tj. banky nebo licencovaných zprostředkovatelů. Operace přesahující 600 000 rublů (téměř 170 000 Kč) musí být ohlášeny, jinak to může být považováno za trestný čin.

„Realizace tohoto konceptu zajistí vytvoření potřebného regulačního rámce, vyvede průmysl digitálních měn ze stínu a vytvoří možnost legálních obchodních aktivit,“ stojí v prohlášení. V lednu požádal ruský prezident Vladimir Putin o nalezení společné dohody mezi vládou a centrální bankou poté, co ruská banka navrhla zákaz kryptoměn. Putin uznal „určitá rizika“ spojená s kryptoměnami, jako je volatilita trhu, ale také řekl, že těžba kryptoměn má „konkurenční výhody.“ Řekl, že naopak vidí výhody. "Centrální banka nám nestojí v cestě technickému pokroku a vyvíjí nezbytné úsilí k zavedení nejnovějších technologií v této oblasti činnosti," řekl Putin ruskému Federálnímu shromáždění.

Rusko je díky své levné elektřině třetí největší zemí na světě těžící kryptoměny, podle Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.

Zdroje: euronews.com, freepik.com

Nejnovější články