Seznamte se, to je Ai-Da. Android v životní velikosti poháněný umělou inteligencí

Muzeum designu v Londýně vystavuje umění vytvořené androidem.

Umělá robotka Ai-Da, zpochybňuje roli umělé inteligence v lidské společnosti a myšlenku, že umění je výhradně lidským rysem. Na výstavě umění ,,Ai-Da: Portrét robota“ v londýnském Muzeu designu byly 18. května odhaleny první robotické autoportréty na světě.

Ai-Da je android v životní velikosti poháněný umělou inteligencí – počítačovými algoritmy, které napodobují inteligenci lidí. Je navržen tak, aby vypadal a choval se jako lidská žena s ženským hlasem. Za vývojem androida stojí tým programátorů, robotiků, odborníků na umění a psychologů z Oxfordské univerzity a Univerzity v Leeds v Anglii. Robotku vyvíjeli od roku 2017 do roku 2019 a pojmenování získala po anglické matematičce Adě Lovelaceové. Která je považována za jednu z prvních počítačových programátorů.

Autoportrét od robota

V minulosti výstava abstraktních obrazů založených na složitých matematických modelech vytvořených androidem Ai-Da v minulosti vynesla dle Artnet částku přesahující 1 milion amerických dolarů. Nyní robotka vytvořila díla, která jsou považována za první autoportréty vytvořené strojem. Výstava v Muzeu designu v Londýně začala 18. května, potrvá do 29. srpna tohoto roku a je volně přístupná veřejnosti.

Majitel galerie Aidan Meller prohlásil, že vystavené obrázky mají za úkol znepokojovat a vyvolávat otázky o lidské roli. Oči robotky představují kamery, které umožňují snímat to, co maluje nebo vyřezává a replikovat to. Robotická ramena jsou řízena umělou inteligencí a dokážou vytvářet realistické portréty. Android Ai-Da se však nerozhoduje o tvorbě autoportrétů sám, pokyny mu dali tvůrci. Stále mu tak chybí cit a vědomí.

Kde končí programování a kde začíná Ai-Da? Tato otázka vede dle tvůrců ke kontroverzním a podnětným diskusím. Samotná existence robotky a její osobnost spolu s jejími obrazy a sochami je mnohými označována za umělecké dílo. Ředitel muzea se k tématu vyjádřil, že někteří lidé se cítí tímto pokrokem ohrožení a jiní jsou zase nadšení. On sám hodnotí existenci robotky možná překvapivě za špatnou věc. Tvůrci Ai-Da však doufají, že tento android lidstvo přiměje více přemýšlet o roli technologie v našem každodenním životě.

Ai-Da není jediná

Algoritmy v umění nejsou kolem nás nic ojedinělého. Představme si nyní některé příklady umělé inteligence, které lze označit za umělce. V roce 2016 byla umělou inteligencí vytvořena melodie s názvem „Daddy´s Car“ k popové písni. Počítač pracoval se systémem obsahující 13 000 hudebních notací pro sestavení prvků v melodii popové písně a k vytvoření skladby. Jiný příklad může být vytvoření tzv. „botanických dinosaurů“, kdy algoritmy posloužily k vykreslení botanické ilustrace do tvarů těl dinosaurů. O další zajímavost se postaral student střední školy. Ten dokázal, že umělou inteligenci lze naučit rapovat ve stylu Kanye Westa. Týdenní práce přinesla své výsledky a počítač začal generovat své vlastní originální texty jako slavný rapper. Na produkci strašidelných příběhů je možné použít neurální síť s přezdívkou „Shelley“ a inteligence „Vincent“ zase společně s člověkem produkuje digitální výtvory, připomínající plátna slavných malířů 19. a 20. století.

Zdroje: livescience.com, pixabay.com

Nejnovější články