Autor: Adam Spáčil

Zákaz SWIFT je jedním z několika restriktivních finančních opatření vůči Rusku - zde jsou další, která byla oznámena ve stejnou dobu

Západní spojenci zavedli proti Rusku přísnější ekonomická opatření jako odvetu za jeho invazi na Ukrajinu.

Západní spojenci zavedli proti Rusku přísnější ekonomická opatření jako odvetu za jeho invazi na Ukrajinu.

V souvislosti s kroky USA, EU, Spojeného království, Kanady a dalších západních spojenců, kteří vyloučili vybrané ruské banky z globálního bankovního systému SWIFT, oznámila Evropská komise čtyři další kroky.

Evropská komise v sobotu ve společném prohlášení uvedla, že některé ruské banky budou vyřazeny ze systému SWIFT ve snaze "společně zajistit, aby tato válka byla pro Putina strategickým neúspěchem".

Japonsko v neděli potvrdilo, že krok k vyhoštění Ruska rovněž podpoří.

Tisková tajemnice USA Jen Psakiová v prohlášení po oznámení Japonska uvedla, že postoj země vítá.

SWIFT funguje v podstatě jako globální komunikační systém, v němž si banky mohou povídat o přeshraničních transakcích. Odstranění Ruska by mohlo mít ekonomicky katastrofální následky, jak uvedl Ben Winck ze serveru Insider.

V sobotním prohlášení západní spojenci uvedli, že se tento krok zaměří na "vybrané ruské banky" ve snaze "zajistit, aby tyto banky byly odpojeny od mezinárodního finančního systému a poškodit jejich schopnost působit v celosvětovém měřítku".

Další uvedená finanční opatření mají zajistit, aby válka proti Ukrajině byla pro Putina "strategickým neúspěchem".

Zde je jejich seznam:

Omezení vůči ruské centrální bance

V prohlášení Evropské komise se uvádí, že západní spojenci zavedou restriktivní opatření, aby "zabránili ruské centrální bance využívat své devizové rezervy způsobem, který by oslabil dopad našich sankcí".

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru uvedla, že sankce "ochromí aktiva ruské centrální banky", "zmrazí její transakce" a "znemožní centrální bance likvidaci jejích aktiv".

Omezit prodej "zlatých pasů".

Omezení prodeje "zlatých pasů" se zaměří na nejbohatší ruské občany. Tyto pasy umožňují bohatým jednotlivcům investovat v dané zemi výměnou za občanství.

V prohlášení se uvádí: "Zavazujeme se přijmout opatření k omezení prodeje občanství - tzv. zlatých pasů -, které umožňují bohatým Rusům napojeným na ruskou vládu stát se občany našich zemí a získat přístup k našim finančním systémům."

Zahájení činnosti transatlantické pracovní skupiny

Západní spojenci slíbili, že zahájí transatlantickou sílu, která "zajistí účinné provádění našich finančních sankcí" proti Rusku.

Toho bude dosaženo identifikací a zmrazením majetku sankcionovaných osob a společností.

V prohlášení se dále uvádí: "Budeme také zapojovat další vlády a pracovat na odhalování a narušování pohybu nezákonně nabytých zisků a na tom, abychom těmto osobám znemožnili skrývat svůj majetek v jurisdikcích po celém světě."

Omezte dezinformace

V posledním opatření se uvádí, že západní spojenci posílí "koordinaci proti dezinformacím a dalším formám hybridní války".

Všechna opatření mají za cíl izolovat Rusko od mezinárodního finančního systému a západních ekonomik, což bude podle prohlášení provedeno "v nejbližších dnech".

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články