Autor: Josef Vedral

Bitcoin, aneb „plastová céčka“, nebo měna budoucnosti?

Článek pro seznámení lidí s kryptoměnou Bitcoin.

Obrázek: unsplash.com

Bitcoin, aneb „plastová céčka“, nebo měna budoucnosti?

O digitální měně s názvem Bitcoin již slyšel pravděpodobně každý z nás, ale jak je to tedy s touto kryptoměnou? Proč vlastně vznikl, jak funguje a má cenu do ní Investovat, nebo je lepší se od ní držet dále? To vše se dozvíte v následujících odstavcích.

Bitcoin je peer-to-peer elektronická digitální měna, která pro převod peněz nevyužívá žádného prostředníka (např. banku), ale transakce je možné uzavřít přímo mezi klienty s minimálním poplatkem. Tato měna je decentralizovaná, to znamená, že není řízena, ani nijak ovlivněna vládou státu, ani jinou centrální autoritou a může tak fungovat nezávisle na nich, proto je také mnohými nazývána „měnou lidstva“.

Historie těchto elektronických peněz sahá až do roku 2009, zakladatelem je udáván člověk, nebo skupina lidí podepsaných jako Satoshi Nakamoto. Bitcoin vznikl jako reakce na problémy týkající se převodu peněz a zjednodušuje tak transakce mezi lidmi po celém světě. Stejným způsobem jako internet zjednodušuje přístup ke komunikaci, což je ve světě financí skutečně revoluční!

Na rozdíl od běžných fiat měn založených pouze na důvěře obyvatelstva je výjimečnost této digitální měny také v tom, že je známo konečné množství vytěžených Bitcoinů, což chrání tuto měnu před jejím znehodnocováním a inflaci, proto je také ve světě investorů nazýván „digitálním zlatem“.

Ve světě investic začínají být kryptoměny v čele s Bitcoinem čím dál více oblíbenými a poptávka po nich každým dnem roste, stejně tak jako jejich cena.

Poroste cena Bitcoinu i nadále, nebo nás čeká propad o několik desítek procent? Tuto otázku si s největší pravděpodobností položil každý, kdo již o tomto digitálním aktivu něco slyšel, nebo případně uvažoval o BTC (zkratka Bitcoinu) jako o investici.

Cena Bitcoinu by měla z dlouhodobého hlediska růst i nadále. Pokud se podíváme na začátek roku 2017, můžeme na grafu vidět, že se cena pohybovala pod hranicí $1000 za minci, později tohoto roku, konkrétně v prosinci nicméně Bitcoin dosáhl nové nejvyšší hranice $20,000.

Poté následovala korekce, která odstartovala počátkem roku 2018 a způsobila propad ceny o 2/3, ta trvala až do Března roku 2020, kdy došlo k oživení této měny a odstartování Bullrunu, který trvá až dodnes. V Sobotu 13. 3. 2021, tak došlo k dosažení nového all-time high, kdy se poprvé cena vyšplhala nad hranici $61,000 za jednu minci.

Pozitivně pro růst ceny také přispívá zájem nových investorů a zvyšující se poptávka ze strany velkých institucí, které vnímají Bitcoin jako dlouhodobý uchovatel hodnoty.

Na místo, aby drželi své peníze v „hotovosti“ se rozhodli uschovat část svého kapitálu například analytická společnost MicroStrategy Inc. s investicí $2,2 miliardy, nebo výrobce automobilů Tesla, která investovala $1,5 miliardy a zároveň oznámila, že začne přijímat platby za jejich produkty právě v Bitcoinu.

Tímto se s vámi loučím a těším se zase příště.

Zdroj: unsplash.com

Nejnovější články