Autor: Petr Jůn

Akcie společnosti Tencent se propadly o 10 % po zprávě o rekordní pokutě za praní špinavých peněz

Akcie společnosti Tencent se v pondělí v Hongkongu propadly poté, co deník Wall Street Journal informoval, že čínský technologický gigant může čelit rekordní pokutě za porušení pravidel proti praní špinavých peněz.

Akcie společnosti Tencent se v pondělí v Hongkongu propadly poté, co deník Wall Street Journal informoval, že čínský technologický gigant může čelit rekordní pokutě za porušení pravidel proti praní špinavých peněz.

WSJ s odvoláním na osoby obeznámené se záležitostí uvedl, že WeChat Pay, mobilní platební služba provozovaná společností Tencent, umožňovala převody finančních prostředků pro nezákonné účely, jako je například hazardní hraní. Společnost Tencent také plně nedodržela pravidla týkající se kontroly totožnosti obchodníků a fyzických osob, jakož i zdroje jejich finančních prostředků, uvedl deník.

Společnost Tencent se k tomu v pondělí nemohla vyjádřit, když ji CNBC kontaktovala.

Akcie technologické firmy klesly o téměř 10 % a uzavřely na 331,80 hongkongských dolarů (42,38 USD), což je nejnižší uzavírací úroveň od 5. prosince 2019.

Od rekordního závěrečného maxima 766,50 hongkongských dolarů v lednu 2021 akcie Tencent ztratily přibližně 56 %, čímž společnost přišla o více než 500 miliard dolarů hodnoty.

Zpráva WSJ přichází po více než roce intenzivního zpřísňování regulace technologického sektoru v zemi ze strany Pekingu, který se snažil omezit moc a potlačit některé údajně špatné chování největších technologických společností. Čína se snažila zavést regulaci v různých oblastech, od antimonopolních opatření až po ochranu údajů.

Zvláštní pozornost regulačních orgánů se zaměřila na nebankovní finanční hráče, jako jsou Tencent a Ant Group, přidružená společnost Alibaba. Tyto společnosti nabízejí finanční služby, ale tradičně bez přísné regulace, které čelí banky. Čína se to snaží změnit.

Společnosti Tencent se zatím podařilo vyhnout se velké regulační ráně, na rozdíl od společností Alibaba a Meituan, které byly postiženy pokutami za porušení antimonopolních pravidel.

List Wall Street Journal uvedl, že potenciální pokuta pro Tencent by mohla činit nejméně stovky milionů jüanů, ale stále se o ní jedná.

Akcie dalších čínských technologických firem kótovaných na burze v Hongkongu v pondělí rovněž utrpěly ztrátu, protože již tak křehká nálada vůči internetovému sektoru v zemi je nadále zkoušena.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články