Ceny Apple (AAPL) a Amazonu (AMZN) dávají smysl, Goldman Sachs nevěří v bublinu

Býčí rally nadále pokračuje- Dow a S&P500 dosáhly minulý týden nových výšin a podle analitiků z Goldman Sachs to vypadá, že se jen tak nezastaví.

Obrázek: unsplash.com

Mnozí spekulují o bublině. Dříve tento měsíc již investory varoval Guo Shuqing, předseda Čínské regulační komise pro bankovnictví a pojišťovnictví, podle nějž se aktiva na Wall Street obchodují v takových cenových výšinách, ze kterých musí nevyhnutelně spadnout. Podle Goldman Sachs tomu tak ale není. Analytici prestižní investiční banky v čele s Peterem Oppenheimerem sestavili devět klíčových charakteristik předešlých bublin a přirovnali je k nynějším tržním podmínkám, které jsou podle nich odlišné.

Investiční banka bublinu definuje jako „rapidní nárůst cen a ohodnocení, který nastiňuje nerealistický budoucí růst a návratnost investic“. Studie je postavena na historických cenových bublinách, včetně Nizozemské „tulipánové horečky“ z třicátých let 17. století, „Železniční mánie“ v USA z roku 1873 a „Internetové horečky“ z konce 90. let.

Jednou ze známek bublin je právě extrémně nadhodnocená cena aktiva. Goldman Sachs sice přiznává, že akciový trh nyní těží z investorského optimismu, argumentuje ale, že to neznamená, že se jedná o nějakou systematicky nebezpečnou bublinu. Nynější růst indexu S&P500 a zejména jeho technologického odvětví je podle analytiků pozoruhodný, nikoli však extrémní. Dále podle Goldman Sachs chybí v tomto scénáři i v minulosti častá tendence vysvětlovat rapidní nárůst cen „novou metodou“ ohodnocování společností. To se prý na trzích nyní neděje, neboť hlavním motorem podporujícím vyšší ceny jsou stále nízké úrokové sazby.

Předešlé bubliny se formovaly kolem nadšení z určitého sektoru, což vedlo ke koncentraci trhu. A je vskutku pravdou, že akcie vrcholné pětky „Big Tech“- Facebook (FB), Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT) a Google (GOOGL) začly jednoznačně dominovat jak indexům, tak i pozornosti investorů. Analytici se ale shodují na tom, že tento růst velké pětky je důkazem nejen transformační fáze v oblasti technologie, ale zároveň i jejich silným fundamentem. Výše zmíněné firmy jsou vysoce profitabilní a jejich zisk na akcii naprosto utekl zbytku trhu.

Oppenheimer a jeho tým dále podotýkají, že trh vskutku vykazuje nějaké charakteristiky bubliny, jako jsou divoké spekulace, rostoucí páky, korporátní aktivity a idea „nové éry“, poháněná technologickým boomem, ty jsou ale podle analytiků umírněny regulacemi a relativní stabilitou ve zbytku trhu. Nenacházíme se ani na konci trhového cyklu a žádné skandály z účetnictví, jež jsou také známým motorem bublin, na povrch nevyplynuly.

Analytici závěrem shrnují:“ I přesto, že se v akciovém trhu nachází aktiva s nepřiměřeným nadhodnocením a části trhu si vedou o poznání hůře kvůli pohybu úrokových sazeb, je podle našeho posudku v aktuálním trhovém prostředí přítomno minimum těchto ukazatelů bubliny. Podle Goldman Sachs je risk bubliny se systematickým rizikem pro finanční systém a ekonomiku relativně nízký.

Zdroj: Matketwatch.com, Unsplash.com

Nejnovější články