Čína čelí energetické krizi - souvisí s tím zákaz dovozu uhlí z Austrálie?

Čína čelí v této chvíli té nejhorší energetické krizi za poslední roky. Děje se tak kvůli nedostatku uhlí. Zatímco Austrálie má na vývoz uhlí dostatek, je velmi nepravděpodobné, že by v dohledné době Čína zvrátila neoficiální zákaz dovozu australského uhlí.

Čína čelí v této chvíli té nejhorší energetické krizi za poslední roky. Děje se tak kvůli nedostatku uhlí. Zatímco Austrálie má na vývoz uhlí dostatek, je velmi nepravděpodobné, že by v dohledné době Čína zvrátila neoficiální zákaz dovozu australského uhlí.

A to navzdory nedávným zprávám médií, které naznačují, že Čína si pro své účely pozvolna uvolnila malé množství australského uhlí, které právě kvůli zákazu uvízlo v čínských přístavech.

„Zprávy, že menší množství australského uhlí bylo nakonec uvolněno v Číně k proclení, právě jen zvýšily spekulace, že se čínské úřady budou snažit zmírnit zákaz dovozu australského uhlí. Nemyslíme si, že čínské úřady tuto zimu ale tento zákaz zruší,“ řekl Vivek Dhar, analytik těžby a energetických komodit z Commonwealth Bank of Australia.

A proč k tomuto zákazu došlo? Koncem loňského roku Čína přestala nakupovat australské uhlí. Stalo se tak v době, kdy obchodní napětí mezi těmito dvěma zeměmi prudce vzrostlo poté, co Austrálie podpořila výzvu k mezinárodnímu šetření ohledně prozkoumání správného postupu Pekingu v souvislosti s vypuknutím Covid-19.

Předtím byla Austrálie hlavním dodavatelem uhlí do Číny – pro srovnání: v roce 2019 pocházelo přibližně 38 % čínského dovozu uhlí právě z Austrálie.

Čínským problémem je, že se při výrobě elektřiny spoléhá hlavně na uhlí.Od konce tohoto léta hlásilo výpadky proudu různého rozsahu nejméně 20 provincií po celé zemi. Bylo to způsobeno několika faktory, včetně nedostatku dodávek uhlí, přísnějších vládních mandátů ke snižování emisí a také větší výrobní poptávky, protože se země vrací zpět do běžného provozu po pandemii.

Analytici ale tvrdí, že Peking pravděpodobně v dohledné době nezruší dovozní omezení pro Austrálii.Místo toho předpovídají, že Čína bude usilovat o zvýšení vlastní těžby uhlí a osloví další mezinárodní dodavatele.

Čína podle odhadu spíše zatlačí na indonéské dodavatele, aby dodávali více uhlí, či se může poohlédnout po uhlí i v jiných zemích.

„Čína se také snaží získat více mongolského a ruského uhlí, aby uspokojila svou poptávku;  existuje však určitý konkurenční tlak na ruské uhlí ze strany evropských odběratelů. Také jsme zaznamenali, jak Čína nakupuje teď více uhlí od dodavatelů z oblasti Atlantiku, jako jsou USA a Kolumbie,“ uvedl Abhinav Gupta, analytik z Braemar ACM.

Dhar z Commonwealth Bank uvedl, že navzdory neformálnímu zákazu pro Austrálii se čínský dovoz energetického uhlí drží na “celkem dobré úrovni“, díky zvyšujícímu se objemu dodávek z Indonésie a Ruska. Mezi lednem a srpnem představovala Indonésie zhruba 57 % čínského dovozu energetického uhlí, uvedl.

Na druhé straně australské uhlí nezaznamenalo pokles dodávek do Asie navzdory tomuto zákazu.

"Hlavním indikátorem současných cen uhlí, zejména z Austrálie, je poptávka v severní Asii před letošní zimou," řekl Dhar.  Dodal, že ceny australského uhlí budou pravděpodobně záviset na tom, jak chladná bude nadcházející zima.

"Pochybuji, že pokud Čína zruší zákaz dovozu, tak to bude mít velký dopad na australské vývozce, protože by se pouze zpět orientovali na Čínu, ale stále by uhlí dodávali za stejnou cenu. Vysoké ceny uhlí se v budoucnu nemohou udržet, ale ještě nějakou dobu můžeme očekávat zvýšenou cenu této komodity,” dodal.

Ze strany Austrálie došlo ke kritice sankcí vydaných Čínou, nevztahují se totiž jen na uhlí, ale i ​​na další exportní položky – jako je víno a ječmen.

Zdroje: cnbc.com, politico.eu, unsplash

Nejnovější články