Autor: Adam Spáčil

Elon Musk se stane členem správní rady Twitteru, naznačuje "významná zlepšení"

Elon Musk se stane členem správní rady Twitteru a získá 9,2% podíl v této sociální mediální společnosti.

Elon Musk se stane členem správní rady Twitteru a získá 9,2% podíl v této sociální mediální společnosti. Tato zpráva způsobila, že akcie Twitteru v úterý ráno vzrostly o více než 3 %.

"Při rozhovorech s Elonem v posledních týdnech nám bylo jasné, že by byl pro naši správní radu velkým přínosem," uvedl v úterý na Twitteru generální ředitel Parag Agrawal.

"Je vášnivým věřícím i intenzivním kritikem služby, což je přesně to, co na Twitteru i v představenstvu potřebujeme, abychom byli dlouhodobě silnější," dodal Agrawal.

Bývalý šéf společnosti Jack Dorsey tento krok pochválil a na Twitteru napsal, že Muskovi "velmi záleží na našem světě a na roli Twitteru v něm".

Muskův mandát vyprší v roce 2024, jak vyplývá z oznámení pro Komisi pro cenné papíry a burzy. Po celou dobu svého funkčního období v představenstvu nebo 90 dní po něm nesmí být Musk skutečným vlastníkem více než 14,9 % kmenových akcií společnosti v oběhu.

Muskova koupě přichází po vlně kritiky, která se snesla na společnost provozující sociální média. Výřečný generální ředitel společnosti Tesla minulý měsíc na Twitteru provedl průzkum, zda dodržuje zásady svobody projevu.

Po svém jmenování do představenstva Musk v úterý naznačil, že bude prosazovat úpravy produktu.

"Těšíme se na spolupráci s Paragem a představenstvem Twitteru, abychom v nadcházejících měsících Twitter výrazně vylepšili!" Musk uvedl na Twitteru.

Muskův podíl je sice největší mezi externími akcionáři, ale je považován za pasivní podíl, což často znamená, že se držitel nesnaží společnost ovládat nebo ovlivňovat. Přesto někteří investoři očekávali, že Musk zaujme agresivní postoj. Po pondělním odhalení podílu investoři vyhnali akcie o 27 % nahoru, což byl nejlepší den od IPO.

Několik hodin poté, co byl odhalen jeho podíl ve společnosti, Musk na Twitteru provedl průzkum mezi uživateli, zda mají zájem o tlačítko pro úpravy. Agrawal příspěvek retweetnul a vyzval lidi, aby "hlasovali opatrně", protože důsledky "budou důležité".

Muskova investice přichází v klíčovém okamžiku pro společnost provozující sociální média. Agrawal, který v listopadu převzal funkci po Dorseym, prohlásil, že se zaměří na metriky a urychlí práci Twitteru na zavádění nových produktů pro zákazníky. Je také pod tlakem, aby dosáhl agresivních interních cílů společnosti, včetně zvýšení počtu zpeněžitelných denních aktivních uživatelů Twitteru na 315 milionů do konce roku 2023. Za poslední čtvrtletí Twitter vykázal 217 milionů zpeněžitelných denních aktivních uživatelů.

"Domníváme se, že Muskův příchod na Twitter povede k řadě strategických iniciativ, které by mohly zahrnovat řadu krátkodobých i dlouhodobých možností pro společnost, která se stále potýká se závody v oblasti sociálních médií," uvedl analytik společnosti Wedbush Dan Ives ve zprávě pro investory. Je "čas vytáhnout popcorn a sledovat vývoj v nadcházejících měsících s Muskem v představenstvu," dodal.

Musk je vášnivým uživatelem Twitteru, kterého sleduje více než 80,5 milionu lidí. Kvůli svým tweetům se však také několikrát dostal do horké vody. V roce 2018 Musk na Twitteru napsal, že má "zajištěné financování" pro převedení společnosti Tesla do soukromého vlastnictví za cenu 420 dolarů za akcii, což vedlo k soudnímu sporu. Musk od té doby souhlasil s tím, že svá veřejná prohlášení o financích společnosti Tesla a dalších tématech podrobí prověření svým právním poradcem.

V listopadu byl také předvolán Komisí pro cenné papíry a burzy poté, co se svých sledujících na Twitteru zeptal, zda by měl prodat 10 % svých akcií společnosti Tesla, což způsobilo jejich pokles.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články